26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaInspirasiIpoh ke Amsterdam menaiki kereta api dalam 45 hari dengan kos RM12,000,...

Ipoh ke Amsterdam menaiki kereta api dalam 45 hari dengan kos RM12,000, perkongsian lelaki ini mengujakan warganet

Menjelajah ke Amsterdam melalui jalan darat? Sukar untuk percaya bukan? Tetapi itulah yang dilakukan oleh seorang lelaki ini yang bergerak dari Ipoh ke Amsterdam.

Aminfadhli Abd Rami pada 16 Mac 2019 berkongsi pengalamannya melakukan perjalanan sejauh 16,000 kilometer, merentasi 12 buah negara dalam masa 45 hari untuk ke Amsterdam.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Menariknya, kos perjalanannya itu secara keseluruhannya berjumlah RM12,000. Berikut cara beliau ke sana :

Mula-mula, dia menaiki Perkhidmatan Keretapi Elektronik (ETS) dari Ipoh ke Padang Besar, Perlis yang memakan masa selama 3 jam.

Dari Padang Besar, dia bergerak ke Bangkok menaiki Keretapi Thailand selama 16 jam sebelum menyambung perjalanan menaiki kereta api lain ke Nong Khai selama 12 jam.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Setelah sampai di sempadan Thailand, dia menaiki tuk-tuk ke Vientiane di Laos. Untuk mencapai menuju ke destinasi seterusnya iaitu Vinh, Vietnam, dia menaiki bas selama 19 jam. Dari Vinh ke Hanoi, Aminfadhli terpaksa menghabiskan enam jam dengan menaiki kereta api.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook
Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Dari Hanoi ke Beijing, dia menghabiskan selama 36 jam menaiki kereta api sebelum beralih ke kereta api lain ke Jining Nan yang memakan masa 9 jam.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Setelah itu, dia menghabiskan masa di dalam kereta api dari Jining Nan untuk ke Erlian. Di sempadan China, dia menaiki teksi ke Zamyn-Üüd, Mongolia.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Kemudian, dia menaiki kereta api ke Ulaanbaatar yang memakan masa 16 jam, sebelum menuju ke Irkutsk, Rusia, dengan menaiki kereta api selama 24 jam.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Kereta api paling lama dalam ekspedisinya itu adalah kereta api dari Irkutsk ke Kazan, yang memakan masa selama 69 jam! Lamanya..

Dari Kazan ke Moscow pula, dia perlu menaiki kereta api selama 16 jam. Selepas singgah di Rusia, destinasi seterus Amainfadhli adalah Latvia.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Dari Moscow, dia menaiki kereta api selama 16 jam ke Riga dan dari sana, dia menaiki bas ke Warsaw, ibu kota Poland.

Aminfadhli Abd Rami/Facebook

Perjalanannya kemudian diteruskan dan dia menaiki bas 8 jam ke Berlin. Dari Berlin, dia sampai di destinasi terakhirnya, Amsterdam, dengan menaiki bas selama 12 jam.

Jenuh naik kereta api sahaja bukan? Menurut beliau, perjalanan pulangnya ke Malaysia selepas itu adalah dengan menaiki kapal terbang.

Ada yang teringin mahu ikut jejak langkah Aminfadhli nanti?

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI