34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGaya HidupMain bola bersama dengan paus Beluga di tengah laut, spesies ini bukan...

Main bola bersama dengan paus Beluga di tengah laut, spesies ini bukan sahaja comel tetapi sangat lincah!

Antara hidupan laut yang paling disukai ramai ialah ikan lumba-lumba. Spesies tersebut bukan sahaja comel malah lincah juga. Melihat telatah mereka yang lucu boleh buatkan ramai yang tersenyum sendiri. Namun, tahukah anda selain lumba-lumba sebenarnya ada spesies lain yang juga sangat comel, lincah dan bijak iaitu ikan paus Beluga.

Buktinya, lihat lah di dalam video di bawah ini. Seekor Beluga putih kelihatan sangat lincah bermain dengan beberapa orang lelaki di atas bot.

Apa yang dilakukan oleh lelaki tersebut ialah dengan membaling sebiji bola ke tengah laut dan meminta ikan comel tersebut untuk mengembalikan bola tersebut kepadanya semula.

Facebook

Selepas bola tersebut dibaling jauh, paus tersebut terus berenang untuk mendapatkan bola tersebut. Hanya beberapa ketika dia berenang dia berhasil mendapatkan bola tersebut. Dia kemudian dengan bijaknya cuba untuk membawa bola tersebut.

Lihatlah! Akhirnya dia berjaya dia mendapatkan bola itu dan diserahkan semula kepada lelaki tersebut… Bijak bukan Beluga ini?

Facebook

Bagi anda yang tidak tahu mengenai spesies ini, Beluga merupakan salah satu spesies ikan paus yang mempunyai keistimewaan yang tersendiri.

Paus ini biasanya lahir dengan warna kelabu tetapi warna mereka boleh bertukar seiring dengan peningkatan umur. Sampai suatu saat paus ini boleh bertukar menjadi putih untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran di Kutub Utara. Keadaan ini membolehkan Beluga menyamar supaya tidak diancam oleh haiwan lain seperti beruang kutub.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI