25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaGaya HidupLahirkan bayi seberat 6kg, seorang wanita kongsikan pengalaman dan gambar bayinya semasa...

Lahirkan bayi seberat 6kg, seorang wanita kongsikan pengalaman dan gambar bayinya semasa dilahirkan

Pernah terfikir apa yang berlaku jika bayi kecil yang dikandung memiliki berat melebihi berat bayi yang biasa? Pasti untuk mengandung dan melahirkannya lebih sukar dan pengalaman tersebut semestinya adalah sesuatu yang tidak mungkin dapat dilupakan.

Seperti seorang wanita bertuah ini, dia berhadapan dengan situasi tersebut apabila bayi yang dilahirkan memiliki berat barat sekitar 14 paun (6kg) iaitu dua kali ganda lebih berat daripada bayi biasa.

Untuk berkongsi kisah dan pengalamannya, dia telah memuat naik video melalui akaun TikToknya, @shans1588 dan telah menarik perhatian ramai.

Wanita ini kemudian terus menceritakan bagaimana dia memiliki anak kecil seberat 14 paun ketika dia dilahirkan secara pembedahan ‘c-section’. Bayi lelaki itu dilahirkan dengann bantuan dua orang doktor.

Menurut wanita tersebut rata-rata bayi mempunyai berat badan sekitar 7.5 paun. Biasanya berat badan mereka antara 5.5 dan ada yang memiliki berat sekitar 10 paun tetapi itu masih berat badan normal.

Selepas anaknya dilahirkan bayi tersebut terpaksa dimasukkan ke NICU selama 11 hari dan di situ, dia adalah bayi terbesar jika dibandingkan dengan bayi lain. Di NICU pula tiada lampin atau pakaian yang sesuai untuk dipakaikan kepada bayinya.

Jadi, petugas perlu ke jabatan pediatrik untuk mendapatkan lampin yang lebih besar, iaitu lampin yang biasa digunakan oleh bayi yang berusia antara 6 hingga 9 bulan.

Video TikTok tersebut mendapat perhatian ramai dalam masa yang singkat sahaja. Sehingga kini ia telah mendapat lebih daripada 8 juta ‘likes’ dan menerima lebih daripada 120,000 komen.

Kurang dari seminggu selepas wanita ini memuat naik video TikToknya yang pertama, dia berkongsi video susulan yang memaparkan gambar anaknya dari kecil hinggalah kini yang berusia 5 tahun.

“J adalah seorang yang sihat, keras kepala, dan berusia 5 tahun yang suka dengan bola keranjang, bola sepak, dan Monster Truck.” tulis wanita tersebut pada kapsyen video tersebut.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI