33.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalPerunding WHO: Banyak bukti menunjukkan bahawa virus COVID-19 berasal dari makmal

Perunding WHO: Banyak bukti menunjukkan bahawa virus COVID-19 berasal dari makmal

Penasihat Jawatankuasa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) Jamie Metzl mendedahkan bahawa berdasarkan banyak bukti yang dipercayai, virus PKC (COVID-19) ‘berkemungkinan besar’ berasal dari Institut Virologi Wuhan.

Ini tidak diragukan lagi dengan laporan yang dikeluarkan oleh WHO. Menurut laporan pengesanan dan asal-usul virus COVID-19 yang secara rasmi diumumkan pada 30 Mac 2021, dipercayai bahawa virus PKC ‘kemungkinan besar’ adalah melalui hos perantaraan, ‘berkemungkinan lebih cenderung’ disebar terus kepada manusia, dan ‘mungkin’ melalui rantaian makanan. ‘Amat tidak mungkin’ dipindahkan daripada manusia ke manusia melalui makmal.

Dalam satu temu bual bersama Sky News Australia pada 4 April, Jamie Metzl mendedahkan laporan WHO bukanlah kesimpulan yang dibuat oleh WHO sendiri setelah siasatan yang dijalankan secara berasingan, tetapi oleh ‘Jawatankuasa Penasihat Bebas’ dan ‘rakan sejawatan dari China’. 

Ibu Pejabat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva (Fabrice Coffrini / Gambar AFP)

Kata Metzl siasatan ini ‘tidak memiliki kemampuan untuk mengkaji semua hipotesis’ dan oleh itu tidak boleh dianggap sebagai kajian yang berwibawa buat masa ini. “Teras dari permasalahan ini adalah setiap hipotesis mengenai asal usul pandemik memerlukan siasatan yang menyeluruh,” jelasnya.

“Pada pendapat saya, hasil penyiasatan keseluruhan pasukan gabungan tidak boleh dipercayai atau tidak sah, kerana mereka memeriksa beberapa hipotesis tetapi tidak (memeriksa) beberapa yang lain, dan kemudian dengan cepat menilai kemungkinan berlakunya hipotesis yang berbeza,” kata Metzl.

Metzl juga berkata bukti tidak langsung yang menyokong teori kebocoran virus dari makmal adalah ‘luar biasa’. “Wuhan merupakan satu-satunya institut penyelidikan virologi dengan kemudahan makmal tahap 4 di China dan mempunyai koleksi sampel kajian koronavirus daripada kelawar yang terbesar di dunia,” katanya.

“Saya tidak dapat menyatakan dengan pasti bahawa virus itu berasal dari kebocoran makmal, tetapi bukti tidak langsung terlalu banyak untuk dihitung,” tambah Metzl.

Katanya, sejak hari pertama wabak itu menular, “China (PKC) memulakan operasi berskala besar secara rahsia, termasuk pemusnahan bukti, yang merangkumi pemusnahan sampel, pangkalan data tersembunyi dan rekod lain, juga memenjarakan wartawan”.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia secara rasmi mengumumkan laporan asal-usul COVID-19. Amerika Syarikat bersama 14 negara lain mengeluarkan kenyataan bersama untuk menyatakan bantahan dan keraguan yang kuat. Kebanyakan media arus perdana Barat mempersoalkan bahawa laporan WHO berada dibawah pengaruh PKC.

Bekas pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) Amerika Syarikat, Robert R. Redfield berkata dalam satu wawancara bersama CNN, “Pendapat saya adalah penyebab penyakit ini yang paling mungkin berasal dan bermula di Wuhan adalah virus telah bocor dari makmal. Ini adalah sains. Yang akhirnya akan menjelaskan isu ini.”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI