32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupAyah bersemangat ajar tulis jawapan ‘jalan lurus pakai pembaris’ tetapi anak ini...

Ayah bersemangat ajar tulis jawapan ‘jalan lurus pakai pembaris’ tetapi anak ini pula belok ikut jalan unik lain, sabar banyak buat kerja sekolah

Selesai guru di sekolah mengajar dan mendidik anak-anak, tiba masa ibu bapa di rumah yang menyambung didikan dan bimbingan dalam menambah baik pembelajaran mereka, dengan apa sahaja ilmu yang telah diberikan.

Biasalah ibu bapa perlu membimbing anak masing-masing dalam menyiapkan kerja sekolah di rumah dan menjelaskan dengan lebih lanjut tentang apa yang mereka tidak faham ketika pembelajaran di sekolah.

Video lucu di Facebook ini memaparkan gelagat seorang kanak-kanak yang mencuri perhatian warganet sewaktu dia sedang diajar oleh ayahnya dalam menyiapkan kerja sekolah yang diberi guru.

Facebook

Ayah ini dengan gigih mengajar anaknya tentang cara yang betul menggunakan pembaris ketika membuat garisan di atas jawapan kerja sekolah matematik supaya menjadi lebih kemas, tetapi si anak tetap pilih jalan sendiri.

Si ayah dengan lembut membantu anak ini membuat kerja sekolah. Kemudian dia menyuruh si anak menggaris jawapan yang betul menggunakan pembaris untuk membuatnya kelihatan kemas dan lurus.

Facebook

Apa yang agak melucukan di sini, jalan mudah itu si anak tidak mahu ikut, apabila pada awalnya dia sudah meletakkan pensel pada pembaris yang dipegang dengan jawapan betul bersama arahan ayahnya, sebaliknya dia membuat garisan sendiri ke arah lain tanpa menggunakan pembaris itu.

Facebook

Maka si ayah mula memandangnya dengan pandangan tajam yang geram dan mula memadam jawapan salah anaknya dengan pemadam dan menyuruhnya menggunakan pembaris itu sekali lagi.

Facebook

Beberapa kali dia menasihatkan anak ini menggunakan pembaris untuk membuat garisan dengan betul. Namun, si anak tetap berdegil dengan menggarisnya tanpa mengguna pembaris, membelok ke arah lain ikut cara ‘uniknya yang tersendiri’. Kalau jawapan tu betul tidak apalah dik.

Facebook

Sabar banyak sahajalah si ayah, hendak buat macam mana. Anak ini memang suka buat lawak. ‘Free spirit’ kot. Emak dia pun tak boleh tahan tergelak dekat belakang kamera tu.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI