31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupOrang Malaysia makan nasi lauk ayam hari-hari, ‘Pak Guard’ Nepal ini hanya...

Orang Malaysia makan nasi lauk ayam hari-hari, ‘Pak Guard’ Nepal ini hanya mampu makan nasi air berlauk bawang putih bawang merah, undang sebak di hati

Ketika kita makan nasi berlauk-pauk pelbagai hidangan hari-hari sampai kadangkala merungut tidak tahu hendak makan apa atau masak apa hari ini, barangkali apabila melihat gambar ini, hati boleh tiba-tiba menjadi sebak.

Seorang pengguna Facebook, Apit Lid baru-baru ini telah berkongsi dua gambar menyentuh hati yang menunjukkan realiti kehidupan sesetengah orang, bagaimana seorang pengawal keselamatan warga Nepal hanya mampu mengalas perut daripada tidak berlapar dengan bekalan nasi air kosong dan berlauk bawang.

Facebook

Gambar sedih itu menunjukkan pengawal keselamatan ini sedang menjamah nasi putih yang dituang air kosong sebagai kuah dan lauknya adalah tiga ulas bawang putih dan sebelah bawang besar.

Apit Lid dalam posting bersama gambar itu, “Manusia contoh, kerja rajin. Gaji sama banyak je dengan orang lain. Tapi kenapa dia makan nasi putih + kuah air masak + bawang besar + bawang putih???”

“Sebab dia sayang keluarga dia dekat kampung. Sebulan belanja makan dia tidak lebih RM100 dia cakap. Baki gaji semua dia hantar ke kampung. Saya kalau ada rezeki lebih kadang-kadang belanja dia makan. Semoga dipermudahkan segala urusannya…” tulis Apit Lid.

Tambah Apit Lid, dia kagum melihat kesungguhan pengawal keselamatan berkenaan ketika bekerja yang sanggup makan nasi dengan bahan masakan mentah yang dikatanya ‘lauk’, yang mana rata-rata orang kita di Malaysia sudah pasti tidak boleh telan melainkan sudah dimasak.

Facebook

Begitu getir kehidupan mereka berusaha mencari rezeki di negara kita sambil melakukan pengorbanan besar demi membahagiakan keluarga tercinta di negara asal. 

Membuat kita berasa insaf dan bersyukur sebagai rakyat Malaysia, kerana walaupun kita kata diri tengah susah, tidak dapat makan nasi berlauk ayam atau ikan, makan dengan telur goreng dituang kicap pun masih ada orang akan menghulur.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI