31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupJurugambar ini beli semua nasi lemak mak cik supaya dia boleh balik...

Jurugambar ini beli semua nasi lemak mak cik supaya dia boleh balik awal, kongsi rezeki dengan semua orang termasuk untuk ‘frontliner’

Rakyat Malaysia boleh dikatakan semuanya baik-baik hati belaka.

Satu cara terbaik dalam menyebarkan kebaikan adalah melalui pemberian nasi lemak yang menjadi makanan kegemaran rakyat Malaysia.

Jurugambar, Ray Loh CK baru-baru ini memuat naik beberapa video Tik Tok di laman Instagramnya yang mendokumentasikan hari membuat kebaikan secara rawak yang dilakukannya. 

Instagram

Ray memutuskan untuk membeli kesemua nasi lemak daripada mak cik yang menjual di bawah terik matahari sehingga jam 1 petang, dan memberikannya kepada orang tidak dikenali yang dia temui di jalanan.

Instagram

“Saya selalu melihat mak cik ini menjual nasi lemak sampai waktu petang hingga jam 1 petang. Hari ini, saya datang untuk membeli kesemuanya. Sangat sedih melihat mak cik ini. Menjual nasi lemak berseorangan bermula jam 7 pagi hingga 1 petang,” tulisnya di Tik Tok dan Instagram.

Instagram

Ray memutuskan untuk membeli 50 bungkus nasi lemak daripada mak cik itu tetapi dia bimbang pula tidak cukup.

“Sebenarnya, saya mahu membeli kesemuanya. Jadi mak cik ini boleh pulang dan berehat lebih awal,” tulisnya.

Instagram

Semasa mak cik sedang membungkus nasi lemak, ramai orang telah datang untuk membeli daripadanya, jadi Ray memberikan nasi lemak yang telah dibelinya kepada mereka, secara percuma hari itu.

Instagram

Jurugambar ini juga kemudian menyerahkan selebihnya kepada petugas barisan hadapan (frontliner) di kawasan itu.

Instagram

Semasa melakukan tindakan baiknya secara rawak, dia bukan sahaja membantu mak cik nasi lemak melariskan jualan, tetapi juga menggembirakan hati semua orang yang ditemuinya, termasuk para ‘frontliner’ dengan nasi lemak mak cik yang sedap.

Instagram

Sangat bagus dan pasti menceriakan hari anda untuk melihat bagaimana kebaikan hati seseorang yang ringkas sahaja, tetapi dapat memberi kegembiraan kepada lebih ramai orang lain.

Instagram

Sekiranya kita semua mengambil bahagian dalam membuat kebaikan walaupun ianya hanya kecil setiap hari, bayangkan betapa bahagianya dunia ini rasanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI