26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaGaya HidupGelagat kucing ‘rampas’ duit RM10 dan tolak duit RM1 buat ramai terhibur....

Gelagat kucing ‘rampas’ duit RM10 dan tolak duit RM1 buat ramai terhibur. Kucing pun mata duitan ya?

Mata duitan atau dalam bahasa Inggerisnya adalah ‘gold digger’ seringkali digambarkan oleh seseorang yang sanggup melakukan apa sahaja demi mendapatkan wang ringgit. Menyebut tentang seseorang, ia pasti dikaitkan dengan manusia. Tetapi pernahkah anda melihat makhluk ciptaan Tuhan yang lain seperti kucing memiliki sifat tamakkan wang?

Ya, ada kucing yang mata duitan! Misalnya seperti dalam video pendek ini yang memaparkan perbualan seorang wanita bersama kucing peliharaannya. Pada awal video, wanita ini yang membahasakan dirinya sebagai Kakak telah merakamkan gelagat kucingnya yang dipanggil Adik yang sedang tidur. 

Menurut Kakak, Adik terbukti seekor kucing yang sukakan wang ringgit apabila dia telah melakukan ujian kecil kepada kucing kesayangannya itu. Pada mulanya, Adik yang sedang tidur mula terjaga apabila mendengar suara kakaknya itu. Apabila Kakak menghulurkan sekeping wang kertas bernilai RM1, Adik hanya mendiamkan diri dan terus menutup matanya. Lebih melucukan lagi, Adik terus mengalihkan kaki hadapannya seolah-olah tidak mahu menyentuh wang kertas yang bernilai rendah itu!

Amboi! 

Kakak kemudian kembali dengan membawa sekeping wang kertas bernilai RM5. Kakak menghulurkan wang itu kepada Adik yang kemudiannya terus mengambil sambil mencium wang tersebut. 

“Oh kalau Kakak nak peluk tak bagi, bagi duit nak pulak”. 

Tidak lama kemudian, Kakak menghulurkan wang kertas berwarna merah yang bernilai RM10 kepada Adik. Sepertimana kanak-kanak 5 tahun lain, Adik terus ‘merampas’ duit tersebut daripada tangan wanita ini sekali gus membuatkan si Kakak terkejut dan mentertawakannya. 
Kelakuan Adik persis kanak-kanak yang tidak sabar untuk membuka sampul duit raya. Comel betul! Apa agaknya yang Adik nak beli ya dengan duit sebanyak itu? 

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI