26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaInspirasiPernah didera, anjing ini dirantai pada bangku bersama nota penuh duka. “Tolonglah...

Pernah didera, anjing ini dirantai pada bangku bersama nota penuh duka. “Tolonglah ambil dan jaganya..”

Seekor anjing dalam keadaan yang menyedihkan telah dijumpai diikat pada bangku di sebuah taman di Mexico City bersama dengan nota daripada seorang kanak-kanak.

“Tolong, saya mohon agar ada sesiapa yang mahu mengambil dan membela anjing serta menjaganya dengan baik”.

“Meninggalkan anjing ini agak menyedihkan buat saya namun saya terpaksa kerana keluarga saya mengasari dan menderanya. Saya tak sanggup melihat ia diperlakukan sebegitu”.

“Jadi, jika ada sesiapa yang membaca nota ini dan simpati, tolonglah ambil dan jaganya sebaik mungkin. Jika tidak, tinggalkan sahaja nota ini agar orang lain membaca dan mengambilnya. Terima kasih”.

Kasihan! Mujurlah anjing tersebut kemudiannya diselamatkan oleh seorang wanita daripada persatuan kebajikan haiwan, Mascotas Coyoacan.

Mereka setelah itu menyedari bahawa anak anjing tersebut bernama Max dan ia berada dalam keadaan yang agresif dan sangat ketakutan.

“Dengan pantas, kami menghubungi seorang pelatih anjing yang sering membantu kami bagi membolehkan kami mengendalikan Max”, kongsi staf Mascotas Coyoacan.

Ini kerana, Max tidak membenarkan sesiapa mendekatinya. Agak sukar untuk mereka membuka rantai yang mengikat Max pada bangku berkenaan.

Proses membuka ikatan rantai itu memakan masa selama 2 jam. “Sebaik sahaja kami berjaya membebaskannya daripada rantai itu, Max tidak lagi agresif”.

“Namun kami masih perlu berjaga-jaga. Saya memutuskan untuk membawa Max berjalan untuk mengembalikan keyakinannya dan membantu Max membuang perasaan takut”.

Menurut individu itu, perkara pertama yang dirasakan perlu dibuat adalah dengan menukarkan namanya memandangkan Max mempunyai sejarah hidup yang sukar sebelum ini.

Mahu anjing itu meninggalkan segala kenangan silam termasuklah namanya, mereka memutuskan untuk menukarkan ia kepada Boston.

Tambah individu tersebut, mereka kemudian menyedari bahawa Boston takutkan orang lelaki berbanding dengan wanita. Mungkin penderanya lelaki.

“Hanya seminggu sahaja waktu diperlukan untuk Boston menyesuaikan diri dengan kami. Malah Boston juga menyedari bahawa kami merupakan sumber kasih sayang, bukannya kekasaran”.

Boston turut dihantar untuk mengikuti latihan asas, di mana anjing comel itu belajar menerima arahan dan cara untuk menghadapi anjing-anjing yang lain.

Boston sehingga kini masih lagi menunggu individu tepat yang boleh menerimanya untuk dibela.

Comelnya Boston! Semoga Boston disatukan dengan tuan barunya kelak..

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI