30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaGaya HidupPerkhidmatan percuma guna aplikasi dalam talian yang mengutip barangan kitar semula dan...

Perkhidmatan percuma guna aplikasi dalam talian yang mengutip barangan kitar semula dan anda boleh menukarnya dengan wang

Adakah anda sedang membersihkan rumah atau pejabat dan ingin membuang barangan lama? Daripada pergi ke pusat kitar semula, apa kata anda mendapatkan perkhidmatan percuma yang akan datang ke rumah atau premis anda dan mengutip barangan yang boleh dikitar semula.

Seorang netizen Neyra Shazeyra berkongsi di Twitter yang kini bebenangnya menjadi tular apabila beliau berkata buat kali keduanya selepas menggunakan Trash4Cash, aplikasi percuma itu amat menyenangkan. 

Twitter

Trash4Cash akan menghantar lori untuk mengutip barang-barang kitar semula yang telah disusun oleh anda dari rumah atau pejabat sendiri.

Pada pertama kali Neyra menggunakan perkhidmatan ini, dia membuang sampah yang boleh kitar semula seberat 125 kilogram.

Twitter

Kali ini, dia dapat membuang sampah bernilai dengan berat 73 kilogram yang antara lain berupa plastik, kertas boleh kitar semula, barangan elektronik, serta barangan lain.

Pengguna digalakkan untuk memisahkan barang-barang dengan teliti dan teratur terlebih dahulu untuk dikitar semula. Harga untuk setiap barangan yang akan ditimbang dinyatakan pada aplikasi berkenaan.

Twitter

Perkhidmatan ini juga mengumpulkan barang-barang lain seperti botol kaca, kadbod, minyak terpakai, dan tin.

Setelah barang dikumpulkan, anda akan menerima pembayaran terus ke dalam akaun bank anda.

Twitter

Neyra berkongsi tip untuk mengelakkan daripada mencampurkan kertas berwarna, serta kertas hitam dan putih kerana Trash4Cash akan membayar anda lebih untuk kertas hitam dan putih yang telah diasingkan.

Harga untuk kertas campuran ialah 15sen / kg manakala kertas hitam dan putih ialah 35sen / kg.

Twitter

Perkhidmatan ini hanya tersedia di kawasan tertentu di Malaysia, seperti Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, Perak, Pulau Pinang, Perlis dan Kedah.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI