26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaGaya HidupPensyarah Singapura tak sengaja ‘mute’ mikrofon semasa mengajar, hanya menyedarinya 2 jam...

Pensyarah Singapura tak sengaja ‘mute’ mikrofon semasa mengajar, hanya menyedarinya 2 jam kemudian

Seorang pensyarah dari Singapura tanpa sengaja telah mengaktifkan mod ‘mute’ semasa mengajar pelajarnya secara dalam talian.

Pensyarah yang merupakan pendidik di National University of Singapore hanya menyedari perkara tersebut hampir dua jam selepas itu. Maknanya pelajarnya tidak mendengar apa yang diajarkan!

Video itu yang awalnya dimuat naik menerusi akaun TikTok @queen_xy telah menerima perhatian warganet dan tular.

“Ada soalan? Tiada? Boleh kita tamatkan kelas? Kamu semua ada soalan?”, soal pensyarah yang dikenali sebagai Wang.

Kemudian pelajarnya membalas, “Uh, hai Prof. Sebenarnya Prof ‘mute’ sepanjang kelas. Jadi kami tidak boleh mendengar apa-apa daripada jam 6:08 petang tadi”.

Kelas yang diajar Wang, seorang Profesor Madya dari Jabatan Matematik itu difahamkan berakhir pada jam 8:00 malam hari yang sama.

Terkejut dengan apa yang dikatakan pelajarnya, Wang kemudian bertanya sama ada mereka mendengar apa yang diajarkan.

“Kami hanya dapat dengar beberapa minit awal. Sejak jam 6:08 petang, skrin Prof tidak bergerak dan kami tidak mendengar apa-apa semenjak itu”.

Selepas serangan panik ringan, Wang yang bingung dan mungkin kecewa menyedari kesilapannya dan memaklumkan kepada pelajarnya bahawa dia akan mengulang kelas di kemudian hari.

Menurut laporan, pelajarnya sudah mencuba pelbagai cara untuk memberitahu pensyarah mereka termasuklah dengan menghubungi telefon bimbitnya.

Namun Wang tidak memberi sebarang respon dan terus menghabiskan sesi pengajaran bersama para pelajarnya.

Ramai pelajarnya kemudian meninggalkan kelas dalam talian itu namun seramai 20 orang daripada mereka kekal berada di dalam talian, menunggu Wang dengan begitu sabar.

Selepas insiden ini, Wang difahamkan akan meletakkan telefon bimbitnya di sebelah ketika beliau mengajar agar pelajarnya dapat menghubungi jika berlaku sesuatu yang tidak dijangka sebegini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI