31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasionalPeniaga sorok muka selepas didapati bersalah tebang pokok dilindungi tanpa kebenaran MBK

Peniaga sorok muka selepas didapati bersalah tebang pokok dilindungi tanpa kebenaran MBK

Seorang ahli perniagaan di Pahang, yang mengaku bersalah menebang pokok berusia 50 tahun, yang dilindungi Majlis Bandaraya Kuantan, dilihat menggunakan helaian kertas untuk menutup mukanya di kompleks mahkamah Kuantan pada 4 Julai.

Liau Hai Keong, 55, didenda RM4,000 selepas mengaku bersalah menebang pokok yang berusia 50 tahun dengan sesuka hatinya tanpa mendapat kebenaran daripada Majlis Bandaraya Kuantan.

Gambar Sin Chew Daily

Liau mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibacakan oleh jurubahasa mahkamah di hadapan Majistret Wahidah Zainal Abidin.

Aksi Liau berjaya dirakam kamera dan menjadi tular di Facebook, menunjukkan dia menebang pokok peltophorum pterocarpum atau Yellow Flame atau Batai Laut berusia 50 tahun, seperti yang dilaporkan oleh NST.

Menurut kertas pertuduhan, Liau didakwa menebang pokok dengan diameter lebih daripada 0.8m dalam kawasan pentadbiran Majlis Bandaraya Kuantan tanpa mendapat persetujuan terlebih dahulu.

Kejadian tersebut didakwa berlaku di Bandar Indera Mahkota sekitar jam 11 pagi pada 21 April.

Selain itu, fakta menunjukkan bahawa Liau telah mengarahkan beberapa individu untuk menebang pokok tersebut kerana ia menghalang premis perniagaannya.

Gambar Sin Chew Daily

Dia didakwa di bawah Seksyen 35H Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976, yang memperuntukkan denda maksimum RM10,000, hukuman penjara sehingga tiga bulan, atau kedua-duanya sekali.

Pegawai pendakwa Mohammad Nur Hafiz Ramlan yang mewakili majlis bandaraya Kuantan menyatakan pokok Yellow Flame yang ditebang oleh Liau adalah spesies yang dilindungi dan majlis telah membelanjakan banyak wang untuk menjaganya.

Beliau juga menambah bahawa tindakan Liau kini telah mencacatkan pemandangan awam.

Peguam Liau, Mohd Shuhairi Ziqrul Sapi, memohon mahkamah agar mengenakan denda minimum, dengan alasan bahawa anak guamnya perlu menyara isteri dan empat anak dengan pendapatan RM2,000.

Gambar Sinar Harian

“Dia insaf dan akan lebih berhati-hati dengan tindakannya pada masa hadapan. Selain itu, dia juga telah membayar kompaun dan denda sivil yang dikenakan oleh Majlis Bandaraya Kuantan atas tindakannya,” katanya.

Liau diperintahkan untuk membayar denda RM4,000 dengan penjara dua bulan jika gagal membayar, yang mana dia membayarnya pada hari berkenaan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI