31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasional‘Rumah Biru’ Kampung Baru bakal berpindah, beri laluan pelaksanaan projek

‘Rumah Biru’ Kampung Baru bakal berpindah, beri laluan pelaksanaan projek

Rumah Biru yang popular dan sentiasa mendapat perhatian ramai kerana seni bina tradisional Melayu di Kampung Baru selain menjadi lokasi penggambaran beberapa buah filem, drama dan rancangan televisyen dilaporkan bakal berpindah dan dikosongkan untuk tempoh tiga hingga empat tahun.

Rumah kampung tradisional itu menjadi tarikan menarik pelancong dalam dan luar negara ekoran lokasinya yang cantik berlatarbelakangkan Menara Berkembar Petronas (KLCC) dan bangunan pencakar langit lain di Kuala Lumpur.

Shafiq Abdullah / Facebook

Rumah Biru pernah menjadi lokasi penggambaran filem popular, antaranya Remp-It, Adnan Sempit, Impak Maksima dan lain-lain.

Salah seorang pemilik dan waris, Shafiq Abdullah memaklumkan, pemindahan itu bagi memberi laluan untuk pelaksanaan projek pembongkaran semula palong yang ditanam di bawah tanah rumah tradisional berkenaan.

Shafiq Abdullah / Facebook

Menerusi perkongsian di laman Facebooknya itu, Shafiq berkata, Jabatan Pengairan dan Saliran Kuala Lumpur akan mengambil masa kira-kira empat tahun bagi menyiapkan projek tersebut.

“Kampungku Kampung Baru, Kuala Lumpur di Jalan Salleh. Kini telah berakhir menetap di sini dari tahun 1984 hingga 31 Mei 2024.

“Maka dengan ini, secara rasmi kami semua telah keluar dari Rumah Biru untuk tempoh tiga atau empat tahun, dengan harapan selepas ini, kami pulang semula ke tanah kami ini,” katanya dalam hantaran di laman sosial itu.

Shafiq Abdullah / Facebook

Dalam masa sama, Shafiq turut mengucapkan terima kasih kepada semua peminat Rumah Biru yang sering menjadi perhatian sebagai lokasi untuk bergambar kenangan.

Jutaan terima kasih kepada semua pengunjung yang hadir secara rasmi mahu pun tidak rasmi ke rumah kami untuk bergambar.

“Mohon maaf salah silap kami sepanjang tempoh tersebut. Rumah Biru ‘Sign OFF’,” tulisnya.

Shafiq Abdullah / Facebook

Dalam perkongsian berasingan, Shafiq turut terkejut apabila permintaan pengguna Facebook untuk mengikutinya di laman sosial turut meningkat.

Ini susulan perkembangan dikongsi awal Jun lalu itu disiarkan di beberapa portal berita dan terdapat salah faham bahawa Rumah Biru akan dirobohkan.

Shafiq Abdullah / Facebook

“Hai korang, projek belum bermula lagi ya dan untuk makluman semua, rumah kami ini InsyaAllah tidak dirobohkan. Kami diminta keluar bagi memudahkan projek yang akan berlangsung.

“Sekiranya apa-apa berlaku pada masa hadapan, InsyaAllah pemaju akan baik pulih seperti sedia kala. Sama-sama kita berdoa selepas tamat projek ini, kami boleh pulang ke kampung halaman kami ini,” jelasnya dalam hantaran Facebook pada Khamis, 27 Jun.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI