31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaRasuah projek lebuh raya, CEO bergelar Datuk antara yang terlibat

Rasuah projek lebuh raya, CEO bergelar Datuk antara yang terlibat

PUTRAJAYA: Kes rasuah projek lebuh raya, lapan individu termasuk seorang ketua pegawai eksekutif (CEO) yang bergelar Datuk terlibat dan telah ditahan.

BH ONLINE

Selain CEO bergelar Datuk, dua pengurusan tertinggi syarikat konsesi lebuh raya direman selepas disyaki meminta serta menerima rasuah membabitkan pembinaan dua projek lebuh raya di Lembah Klang.

CEO bersama dua pengurusan tertinggi syarikat konsesi lebuh raya tersebut yang terdiri daripada seorang wanita dan dua orang lelaki direman selama empat hari sehingga Jumaat ini.

Manakala lima individu lain berusia antara 40 hingga 50-an yang merupakan pemilik sebuah syarikat pula direman selama tiga hari sehingga Khamis.

Majistret Irza Zulaikha Rohanuddin mengeluarkan perintah reman itu selepas permohonan dibuat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Selasa.

Semua suspek ditahan menerusi Ops Lintas antara pukul 8 hingga 11 malam Selasa ketika hadir memberi keterangan di Ibu Pejabat SPRM.

“Tiga suspek yang berkhidmat di syarikat konsesi lebuh raya ini disyaki meminta dan menerima rasuah daripada pemilik syarikat berkenaan sebagai balasan bagi mendapat kontrak mengambil alih kerja pembinaan yang sebelum ini dijalankan satu syarikat lain bernilai lebih RM1 bilion.”

“Selain itu, mereka juga dipercayai meminta dan menerima rasuah membabitkan pembinaan satu seksyen projek lebuh raya di Lembah Klang bernilai lebih kurang RM670 juta.”

“Keseluruhan nilai kedua-dua projek itu adalah berjumlah RM11 bilion,” Katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Persuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaha mengesahkan penahanan semua suspek.

Kes disiasat mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009.

Dalam pada itu, Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) memaklumkan bahawa mereka akan berkerjasama dengan pihak berkuasa berkaitan dalam siasatan SPRM.

BH ONLINE

“Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) menerima maklum bahawa beberapa warga kerja kami telah ditahan reman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan yang sedang dijalankan membabitkan kes pembinaan.”

“Kami komited dan bersedia untuk berkerja rapat dengan semua pihak berkuasa berkaitan bagi memastikan kerjasama penuh dalam membantu siasatan.”

“PROLINTAS terus komited dalam mengekalkan integriti dan tadbir urus korporat pada tahap tertinggi,” Kata jurucakap PROLINTAS dalam satu kenyataan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI