31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalDewan AS lulus rang undang-undang menangani pengambilan organ paksa daripada pengamal Falun...

Dewan AS lulus rang undang-undang menangani pengambilan organ paksa daripada pengamal Falun Gong

Dewan Perwakilan Amerika Syarikat meluluskan rang undang-undang dengan matlamat untuk memaksa penamatan penganiayaan yang telah lama dilaksanakan oleh rejim komunis China terhadap kumpulan kerohanian Falun Gong.

Akta Perlindungan Falun Gong (H.R. 4132) secara bipartisan, telah diperkenalkan oleh Ahli Perwakilan Scott Perry (R-Pa.) dengan 18 penaja bersama, diluluskan melalui undian suara pada 25 Jun. Ia merupakan rang undang-undang dalam perundangan Amerika Syarikat yang pertama bagi menangani penindasan kejam kerajaan China terhadap kumpulan kepercayaan yang dimajukan melalui dewan.

Falun Gong, disiplin meditasi berdasarkan prinsip Sejati, Baik, Sabar telah menjadi subjek kempen penganiayaan tanpa henti rejim komunis China yang direka cipta untuk menghapuskan kepercayaan berkenaan.

Pengamal Falun Gong berhimpun menyeru menghentikan penganiayaan terhadap kumpulan kerohanian itu di China, semasa ulang tahun ke-24 memperingati penganiayaan Falun Gong di Capitol Hill pada 20 Julai 2023. (Gambar oleh Samira Bouaou/ The Epoch Times)

Selama 25 tahun, pengamal amalan itu yang berjumlah sehingga 100 juta orang pada tahun 1999 mengikut anggaran pada masa itu, telah berhadapan pemenjaraan yang panjang, penyeksaan, menjadi buruh paksa, dan pengambilan organ secara paksa.

Akta Perlindungan Falun Gong, yang masih memerlukan kelulusan Dewan Senat, menyeru “pemberhentian segera” penganiayaan berkenaan. Jika ditandatangani melalui pelaksanaan undang-undang, ia akan memerlukan Amerika Syarikat untuk mengelak sebarang kerjasama dengan China dalam bidang pemindahan organ dan menggunakan sekatan yang disasarkan melalui sekatan visa demi menangani penganiayaan Falun Gong di pentas antarabangsa.

Rep. Scott Perry berkata ketika membincangkan isu pengambilan organ paksa secara sistematik di peringkat Dewan pada 25 Jun 2024 adalah “sangat menakutkan.”

“Pengambilan organ secara paksa – satu bentuk pembunuhan besar-besaran – ini adalah sesuatu [seperti yang kita lihat bersama] Josef Mengele, tetapi ia berlaku hari ini,” katanya.

“Di China, jika anda mempunyai wang, tiada senarai menunggu untuk mendapatkan organ. … Terdapat bekalan sedia ada untuk organ-organ ini.”

Rep. Scott Perry (R-Pa) di Rotunda Capitol Amerika Syarikat di Washington pada 25 Jun 2024. (Gambar oleh Madalina Vasiliu / The Epoch Times)

Rep. Perry menyifatkan rang undang-undang itu sebagai “komitmen pertama yang mengikat oleh Kongres untuk mengambil tindakan undang-undang yang tegas terhadap penganiayaan dan pengambilan organ Falun Gong secara paksa, menjadikan Falun Gong sebagai pusat duluan perundangan—suatu tindakan yang telah lama tertunggak selepas 25 tahun.”

Akta Perlindungan Falun Gong juga akan mewajibkan sekatan ke atas pegawai China, pemimpin tentera, atau mana-mana individu yang “secara sedar bertanggungjawab atau terlibat dalam, atau secara langsung atau tidak langsung terlibat dalam, pengambilan organ secara tanpa sukarela” di China.

Sesiapa sahaja dalam senarai sekatan tidak akan dapat memasuki Amerika Syarikat atau terlibat dalam transaksi yang berpangkalan di A.S. dan visa semasa mereka akan dibatalkan. Rang undang-undang itu juga membawa hukuman sivil sehingga AS$250,000 dan penalti jenayah AS$1 juta dan penjara 20 tahun bagi tertuduh yang didapati bersalah.

Di bawah rang undang-undang itu, setiausaha negara, setiausaha kesihatan dan perkhidmatan sumber manusia, serta pengarah Institut Kesihatan Nasional perlu menentukan sama ada penganiayaan terhadap Falun Gong merupakan “kekejaman” di bawah Akta Pencegahan Genosid dan Kekejaman Elie Wiesel 2018 dan menentukan berapa banyak wang geran Amerika Syarikat telah menyokong pemindahan organ di China.

“Penganiayaan yang meluas, sistematik, dan tajaan kerajaan terhadap Falun Gong oleh pimpinan Parti Komunis China di Republik Rakyat China merupakan pencabulan yang jelas terhadap hak asasi pengamal Falun Gong dan mungkin merupakan pembunuhan beramai-ramai,” nyata teks perundangan itu.

Berhujah bagi menyokong rang undang-undang berkenaan, Ahli Perwakilan Greg Stanton (D-Ariz.) memfokus kepada “penderitaan yang tidak dapat dibayangkan” yang dilalui mangsa, dengan “hak paling asas mereka dilucutkan, tubuh badan mereka dicabuli dengan cara yang paling mengerikan.”

“Bayangkan ketakutan, dan rasa berputus asa, mereka yang dipenjarakan hanya kerana kepercayaan, hanya untuk organ diambil secara paksa daripada mereka,” katanya. “Ini bukan sekadar statistik, atau isu yang jauh. Ini adalah isu manusia yang sebenar—individu yang mempunyai keluarga, miliki impian, yang terpaksa menanggung kesakitan dan ketakutan luar biasa.”

Ahli Perwakilan Rich McCormick (R-Ga.) mengucapkan terima kasih kepada Rep. Perry kerana memperkenalkan rang undang-undang berkenaan.

“Idea bahawa seorang ahli minoriti agama boleh menjadi sasaran dan dibunuh supaya organ mereka dapat dituai adalah layak untuk dijadikan filem seram,” katanya.

Pada tahun 2006, The Epoch Times buat pertama kali melaporkan isu penuaian organ selepas saksi tampil di khalayak umum dengan mendakwa pembunuhan untuk mendapatkan organ sedang berlaku di hospital China dan fasiliti pasaran gelap. Seorang saksi, menggunakan alias Annie, berkata suaminya mengeluarkan kornea daripada pengamal Falun Gong yang masih hidup semasa bekerja sebagai pakar bedah saraf di sebuah hospital di timur laut China.

“Kehidupan pengamal Falun Gong tidak dilindungi oleh kerajaan. Nyawa mereka dianggap murah oleh pihak berkuasa. Ini adalah jenayah negara,” katanya ketika itu.

Isu penuaian organ sejak itu mendapat lebih perhatian, terutamanya selepas Tribunal China yang berpangkalan di London membuat kesimpulan pada 2019 bahawa penganiayaan telah berlaku di China pada skala yang signifikan, dengan pengamal Falun Gong sebagai sumber utama organ.

Sepanjang dua tahun lalu, tiga negeri di Amerika Syarikat telah menggubal undang-undang yang melarang penanggung insurans kesihatan daripada membiayai pembedahan pemindahan organ di China, manakala Kongres Amerika Syarikat, pakar yang bersekutu dengan PBB, dan Parlimen Eropah telah mengecam secara terbuka amalan yang mengerikan itu.

Pada tahun 2023, Dewan Amerika Syarikat telah meluluskan rang undang-undang pertamanya bagi menangani pengambilan organ paksa secara umum.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI