31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaNasionalPLUS sedia jadual perjalanan digital MyPLUS-TTA, 18 lokasi Smart Lane diaktifkan sempena...

PLUS sedia jadual perjalanan digital MyPLUS-TTA, 18 lokasi Smart Lane diaktifkan sempena Aidiladha

Demi perjalanan yang lancar dan selesa sempena perayaan Hari Raya Aidiladha, PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah menyediakan jadual perjalanan digital melalui aplikasi MyPLUS-TTA untuk mengagihkan trafik.

Pengguna lebuh raya boleh memuat turun aplikasi PLUS dan merancang perjalanan pulang ke kampung halaman dengan memilih waktu perjalanan yang optimum bermula 13 Jun hingga 18 Jun.

@plus2u / X

PLUS juga mengumumkan langkah dan jaminan pengaliran trafik yang lancar dengan memastikan tiada penutupan lorong untuk kerja-kerja penyelenggaraan di Lebuhraya PLUS bermula 12 Jun hingga 19 Jun.

Namun, pengecualian diberikan untuk kerja-kerja kecemasan, pengalihan kemalangan serta pembaikan kritikal.

PLUS akan menempatkan trak tunda dan kren di 15 lokasi terpilih di sepanjang Lebuhraya Utara Selatan bagi mempercepatkan proses pengalihan dan penundaan kenderaan.

@plus2u / X

Terdahulu, PLUS mengumumkan pengaktifan 18 laluan Smart Lane di beberapa lokasi tumpuan bagi membantu melancarkan pergerakan trafik di lebuh raya sempena Aidiladha.

PLUS memaklumkan, lorong kecemasan sedia ada akan dibuka sebagai laluan tambahan bagi mengoptimumkan penggunaan semua lorong dan meningkatkan kapasiti di laluan kritikal lebuh raya.

@plus2u / X

Pengguna lebuh raya boleh mengenal pasti laluan Smart Lane melalui pemasangan lampu hijau berkelip untuk menunjukkan laluan berkenaan diaktifkan dan boleh digunakan.

Selain itu, PLUS turut meletakkan papan tanda pemberitahuan dan peringatan di lokasi-lokasi Smart Lane terlibat.

@plus2u / X

PLUS menjelaskan, Smart Lane boleh digunakan oleh kenderaan ringan, persendirian atau penumpang dengan memasuki lorong kecemasan untuk sementara waktu sebelum diarah masuk semula ke laluan utama lebuh raya bagi meneruskan perjalanan.

Walau bagaimanapun, pengguna dilarang memandu di lorong kecemasan lain yang tiada laluan Smart Lane diaktifkan.

Selain itu, sebanyak 32 lokasi tandas awam telah ditambah baik di kawasan rehat dan rawat (R&R) termasuk hentian sebelah serta plaza tol antaranya Restoran Jejantas Sungai Buloh, R&R Machap (arah Utara), Hentian Sebelah Pedas Linggi serta beberapa lokasi lain.

Orang ramai boleh mendapatkan maklumat trafik dengan mengikuti aplikasi X @PLUSTrafik, aplikasi PLUS, Chatbot PUTRI, papan tanda elektronik di lebuh raya dan saluran stesen radio utama negara.

Tonton video di bawah:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI