31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupProton mohon maaf salah label kedudukan Sabah dan Sarawak

Proton mohon maaf salah label kedudukan Sabah dan Sarawak

Proton Holding Berhad (Proton) memohon maaf kepada rakyat Malaysia atas kesilapan melabel Sabah dan Sarawak pada kedudukan yang salah di dalam peta.

Proton dalam satu kenyataan berkata, pihaknya amat menyesali kesilapan itu yang mungkin menimbulkan perasaan sensitif dalam kalangan masyarakat.

@paultantk / X

Pada 12 Jun, nama Proton menjadi tular di media sosial semasa pembentangan perancangan Proton dalam segmen kenderaan elektrik (EV) pertamanya, e.MAS yang bakal dilancarkan pada akhir Disember 2024. 

Skrin memaparkan peta Sabah dan Sarawak bertukar tempat.

@NewsBFM / X

“Proton menjunjung tinggi perpaduan dan kepelbagaian dalam kalangan rakyat Malaysia. Oleh itu kami komited untuk menghormati dan meraikan semua negeri secara sama rata,” kata Proton.

“Kami memohon maaf atas sebarang salah faham yang berlaku dan menghargai sebarang maklum balas daripada orang ramai,” pohon mereka dalam kenyataan itu.

Proton berkata, pihaknya akan lebih berhati-hati pada masa depan, selain menjunjung tinggi perpaduan dan kepelbagaian negara ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI