31.3 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalMenyaksikan tragedi Tiananmen, jurugambar imbas kembali pengalaman 4 Jun paling tidak dapat...

Menyaksikan tragedi Tiananmen, jurugambar imbas kembali pengalaman 4 Jun paling tidak dapat dilupakan

Menjelang ulang tahun ke-35 Peristiwa 4 Jun, bekas wartawan dan jurugambar AFP Catherine Henriette berkongsi pengalamannya menyaksikan peristiwa bersejarah ini sebagai pendatang baru dalam bidang kewartawanan dan menceritakan tentang kenangan paling tidak dapat dilupakannya.

Henriette, seorang jurugambar Perancis yang mempelajari bahasa Cina memutuskan untuk mengadakan lawatan ke China pada tahun 1985, ketika beliau baru sahaja menamatkan ijazah sarjana dalam bahasa Asia. Pada April 1989, ketika berusia 29 tahun, Henriette mula bekerja sebagai wartawan dan jurugambar untuk AFP.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

Apabila Insiden Tiananmen tercetus pada bulan Jun tahun itu, Henriette baru bermula beberapa minggu dalam kerjayanya, tetapi gambar yang diambilnya digunakan secara meluas oleh media di pelbagai negara dan memberikan pengaruh yang besar.

Henriette meninggalkan China pada tahun 1991. Beliau kemudian mengambil gambar untuk majalah dan media lain, dan kemudian beralih kepada seni fotografi. Sehingga hari ini, Henriette masih terlibat dalam bidang fotografi berkaitan seni.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

Jurugambar itu baru-baru ini memberikan temu bual eksklusif kepada Radio Free Asia (RFA) dalam bahasa Perancis. Kandungan yang berkaitan telah diterjemahkan oleh Claire McCrea ke dalam bahasa Inggeris oleh stesen radio berkenaan:

RFA: Apa yang membawa anda ke Dataran Tiananmen semasa protes pro-demokrasi pelajar pada tahun 1989? Apakah tanggapan pertama anda tentang suasana dan rakyat yang terlibat?

Henriette: Saya seorang jurugambar untuk AFP, jadi saya ke Dataran Tiananmen kerana tugas. Tanggapan pertama saya adalah rasa bagai tidak percaya dengan apa yang sedang berlaku di hadapan saya.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

RFA: Bolehkah anda terangkan pengalaman mengambil gambar di Dataran Tiananmen? Sebagai jurugambar, apakah cabaran yang anda hadapi semasa berada dalam keadaan huru-hara ketika itu?

Henriette: Ia adalah momen yang sangat teruja dan menggembirakan. Saya seorang jurugambar baru jadi saya perlu belajar dengan pantas kerana pergerakan itu terus berkembang setiap hari. Cabaran yang saya hadapi ialah dari segi aspek fizikal. Saya terpaksa meneruskannya kerana saya seorang sahaja yang mengambil gambar untuk AFP. Saya kepenatan kerana ia tidak berkesudahan.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

RFA: Adakah terdapat sebarang detik atau adegan tertentu yang memberi kesan yang berkekalan kepada diri anda? Bolehkah anda berkongsi cerita di sebalik salah satu gambar anda yang paling diingati dari saat itu?

Henriette: Setiap hari adalah berbeza. Mungkin detik paling luar biasa ialah apabila Zhao Ziyang (bekas Setiausaha Agung Parti Komunis) keluar dari Dewan Besar Rakyat untuk bertemu pelajar dan bercakap dengan mereka. Di negara seperti China, ia bagai bermimpi.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

RFA: Pada pendapat anda, adakah gambar dari Dataran Tiananmen menyumbang kepada naratif protes pro-demokrasi yang lebih meluas? Adakah anda fikir ia membantu menguatkan suara para penunjuk perasaan?

Henriette: Pada masa itu, gambar saya muncul secara meluas dalam majalah dan akhbar. Jadi, ya, saya rasa secara tidak sedar saya telah menyumbang kepada pergerakan itu untuk diketahui.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

RFA: Mengimbas kembali, bagaimana anda melihat peranan fotografi dalam membentuk memori bersejarah, terutamanya dalam merakam peristiwa seperti protes di Dataran Tiananmen?

Henriette: Sejujurnya, satu-satunya pengalaman saya yang relevan ialah apa yang berlaku di Dataran Tiananmen. Saya berusia 29 tahun dan baru bermula menceburi bidang fotografi. Saya datang bekerja di AFP pada April 1989. Saya tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi dalam bidang fotografi media untuk mengatakan sama ada ia mempunyai kuasa untuk mempengaruhi perjalanan sejarah.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

Tetapi melihat kepada gambar seorang lelaki di hadapan kereta kebal (bukan gambar yang saya ambil) – ia adalah imej yang kekal dalam fikiran kita buat selama-lamanya. Jadi, ya, saya fikir fotografi boleh, dengan caranya yang tersendiri dalam merekodkan ingatan kolektif.

RFA: Pada pendapat anda apakah peristiwa yang anda saksikan dan gambarkan di Dataran Tiananmen mempengaruhi pendekatan anda terhadap fotografi serta menyampaikan penceritaan di sepanjang kerjaya anda?

Henriette: Ia mungkin mempengaruhi cara saya merakam tanpa saya sedari, tetapi seperti yang saya katakan, saya baru memulakan kerjaya sebagai jurugambar. Saya baru sahaja menceburi kewartawanan fotografi selama beberapa tahun. Sudah tentu, bertugas sebagai wartawan dan jurugambar di China adalah pembelajaran hebat yang berguna untuk saya. Tetapi saya telah berkembang sejak itu. Saya beralih kepada fotografi majalah dan kemudian kepada fotografi lebih artistik yang masih saya lakukan sehingga hari ini.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

RFA: Memandangkan maklumat tentang pembunuhan beramai-ramai Dataran Tiananmen telah ditapis dan ditindas, adakah anda fikir penting bagi jurugambar dan wartawan untuk terus mendokumentasikan dan mendedahkan peristiwa sedemikian?

Henriette: Sudah tentu, jika tidak, peristiwa ini akan dipadamkan daripada sejarah. Peristiwa Tiananmen tidak disebut dalam buku teks sejarah China.

Gambar oleh Catherine Henriette / AFP / Getty Images

RFA: Mengimbas kembali pengalaman anda di Dataran Tiananmen, apakah mesej atau pengajaran yang ingin anda sampaikan kepada generasi akan datang tentang kuasa fotografi menjadi saksi kepada sejarah?

Henriette: Saya akan memberitahu mereka supaya tidak mengambil terlalu banyak risiko yang tidak perlu. Gambar “Tank Man” yang tersebar di seluruh dunia diambil di balkoni sebuah hotel di Beijing pada hari kedua tindakan kekerasan itu. Setiap gambar yang anda ambil mesti mempunyai mesej. Anda perlu mencarinya. Saya rasa jurugambar yang baik pasti memikirkan perkara ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI