29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya Hidup“Wap minyak boleh bergerak 10 meter jauhnya,” Pak Cik Shell jelas mengapa...

“Wap minyak boleh bergerak 10 meter jauhnya,” Pak Cik Shell jelas mengapa masak mi segera di stesen minyak undang bahaya

Mengapa anda tidak boleh menyalakan api untuk memasak walaupun nampak macam anda berada jauh dari stesen minyak? Stesen minyak memang sudah biasa menjadi kawasan persinggahan sementara buat anda meletakkan kenderaan, namun lokasi ini berisiko tinggi untuk berlakunya kebakaran.

Baru-baru ini, tular video yang memaparkan sekumpulan peminat kereta Honda Jazz berkumpul di hadapan stesen minyak di Genting untuk memasak mi segera dan tindakan mereka telah mencetuskan rasa tidak puas hati kalangan netizen.

Gambar @localrkyt/X

Rata-rata berpendapat perbuatan memasak di stesen minyak adalah berbahaya kerana mereka berada di kawasan yang mudah berlaku kebakaran walaupun tempat meletakkan kenderaan berada agak jauh dari pam petrol.

Sebagai maklum balas, seorang lelaki yang dikenali Pak Cik Shell tampil menerusi video di Instagramnya bagi menjelaskan mengapa orang ramai dilarang memasak berhampiran stesen minyak.

Gambar pakcikshell/Instagram

Beliau menegaskan walaupun sesetengah orang berpendapat mereka berada cukup jauh dari pam petrol maka tidak apa, tetapi tindakan ini tetap salah, “kerana wap minyak boleh merebak sejauh 10 meter dari punca seperti pam, tempat turun minyak dan vent pipe.”

Dalam video pendek yang dikongsinya itu, jelas kelihatan jarak 10 meter itu sebenarnya sangat dekat. Walaupun wap minyak tidak kelihatan, namun ia boleh bergerak untuk menyalakan api dalam sekelip mata dan menimbulkan bahaya yang besar.

Gambar pakcikshell/Instagram

Pak Cik Shell atau nama sebenarnya Shairan Huzani merupakan Pengarah Urusan Shell Malaysia Trading Sdn Bhd dan Shell Timur Sdn Bhd yang banyak berkongsi mengenai perihal minyak dan gas serta stesen minyak di Malaysia.

Beliau menasihatkan orang ramai untuk sentiasa berhati-hati dan mengambil berat akan perkara ini serta menjaga keselamatan satu sama lain ketika berada di stesen minyak.

Gambar @localrkyt/X

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bentong Superintenden Zaiham Mohd Kahar berkata pihaknya sedang mencari individu-individu yang terlibat dalam video tular memasak mi segera di stesen minyak berkenaan.

Tambahnya, kertas siasatan juga sudah dibuka mengikut Seksyen 268 Kanun Keseksaan (menyebabkan kegusaran awam) dan Seksyen 336 Kanun Keseksaan (perbuatan yang membahayakan nyawa atau keselamatan diri).

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI