29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaPeningkatan kes COVID-19 di Singapura, KKM bersiap sedia

Peningkatan kes COVID-19 di Singapura, KKM bersiap sedia

KUALA LUMPUR: Susulan peningkatan dua kali ganda kes COVID-19 di Singapura, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) siap siaga hadapi situasi sama di negara ini.

Berita Harian

Sebanyak 1,230 kes COVID-19 dilaporkan pada 12 Mei hingga 18 Mei lalu yang menunjukkan peningkatan sebanyak 14.8 peratus berbanding minggu sebelumnya.

Walau bagaimanapun, tiada kes kematian akibat COVID-19 dilaporkan sejak 25 April.

Menurut kementerian dalam satu kenyataan, biarpun jumlah kemasukan pesakit COVID-19 ke fasiliti kesihatan pada minggu ke-20 menunjukkan peningkatan namun ia tidak membebankan kapasiti hospital.

Sehingga kini varian yang sedang menular di Malaysia masih lagi varian Omicron dan subvariannya.

“Terdapat satu kes K.P.2.1 dan satu kes K.P.1.1 dilaporkan sejak Mac 2024. Kedua-dua varian K.P.2.1 dan K.P.1.1 adalah sebahagian daripada keluarga Omicron. Secara khususnya, mereka adalah sublineage daripada JN.1.11.1.”

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyenaraikan KP.2 sebagai Currently Circulating Variant Under Monitoring (VUM) pada 3 Mei 2024.

“Namun, kemasukan varian ini tidak menyebabkan jangkitan yang teruk kepada individu yang dijangkiti,” katanya.

Terdahulu, dalam satu kenyataan, Menteri Kesihatan, Datuk sSeri Dr Dzulkefly Ahmad berkata peningkatan kes COVID-19 secara mendadak di negara jiran itu membabitkan dua sub varian baharu Omicron.

Berita Harian

“KKM sedang memantau trajektori gelombang baharu peningkatan dua kali ganda kes COVID-19 yang dilaporkan di Singapura.”

“Setakat ini, dilaporkan ia membabitkan kes gabungan sub varian KP.1 dan KP.2 yang menyumbang lebih dua pertiga daripada kes COVID-19 di Singapura,” Katanya.

KKM menjelaskan virus COVID-19 akan terus berada dalam komuniti dan rakyat perlu berwaspada menghadapinya.

“Orang ramai dinasihatkan untuk memperkasakan diri bagi menjaga kesihatan masing-masing serta mencegah daripada mendapat jangkitan atau menularkan kepada orang lain susulan perjumpaan dengan orang ramai di tempat tertutup dan sesak,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI