29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalRibut solar hasilkan aurora menarik di seluruh dunia, tiada gangguan ketara kepada...

Ribut solar hasilkan aurora menarik di seluruh dunia, tiada gangguan ketara kepada sistem ruang udara

Ribut solar yang kuat menghasilkan aurora atau limpahan cahaya langit yang menakjubkan melanda bumi baru-baru ini, nampaknya hanya menyebabkan kerosakan kecil kepada grid kuasa, komunikasi dan kedudukan satelit.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan Amerika Syarikat (NOAA) berkata keadaan ribut geomagnetik melampau berterusan pada Sabtu, 11 Mei dengan laporan awal tentang anomali dalam grid kuasa dan kemerosotan komunikasi frekuensi tinggi dan sistem kedudukan global.

@itsjackcohen/X

Namun Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan AS berkata tiada kawasan yang melaporkan sebarang kesan ketara daripada ribut solar setakat ini. Jabatan Tenaga Amerika Syarikat berkata tidak jelas sama ada ribut itu memberi kesan kepada pelanggan tenaga dan kuasa.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan menjangkakan suar solar yang kuat berterusan sekurang-kurangnya sehingga Ahad, dan seorang jurucakap berkata Pusat Ramalan Cuaca Angkasa agensi bersedia menghadapi ribut itu.

Perkhidmatan rangkaian satelit Starlink SpaceX berkata di laman webnya pada pagi Sabtu bahawa perkhidmatan itu mengalami kemerosotan dan pasukan mereka sedang menyiasat, kata CEO Elon Musk di laman X.

@IzzraifHarz/X

Aurora Borealis atau biasa disebut Northern Light atau Cahaya Utara selalu boleh dilihat di Iceland, Scandinavia, Alaska dan bahagian utara Kanada dilaporkan dapat dilihat di seluruh dunia termasuk Jerman, Switzerland, China, Australia, New Zealand, United Kingdom, Belanda dan Sepanyol selepas ribut solar melanda.

Ribut solar telah menolak cahaya utara lebih jauh ke selatan di Amerika Syarikat. Pejabat Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Miami mengesahkan penampakan Cahaya Utara di kawasan Fort Lauderdale dan Fort Myers di Florida. Pakar Meteorologi Nick Carr berkata seorang lagi peramal cuaca angkasa yang tinggal berhampiran Fort Lauderdale telah merakam fenomena aurora berkenaan.

Penduduk di California, Kansas, Nebraska, Iowa, Michigan dan Minnesota juga dapat menyaksikan cahaya utara di langit negeri Amerika Syarikat itu.

@itsjackcohen/X

Ribut solar akan berterusan sehingga hujung minggu, memberi peluang pengalaman sekali seumur hidup kepada orang ramai untuk melihat fenomena alam menakjubkan Cahaya Utara dengan mata mereka sendiri.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan mengeluarkan amaran yang jarang berlaku mengenai ribut geomagnetik melampau apabila letusan solar tiba ke Bumi pada petang Jumaat, beberapa jam lebih awal daripada jadual.

Agensi itu memberi amaran kepada loji janakuasa dan kapal angkasa di orbit, serta Agensi Pengurusan Kecemasan Persekutuan, untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

“Bagi kebanyakan orang di Bumi, mereka tidak perlu melakukan apa-apa,” kata Rob Steenburgh, saintis di Pusat Ramalan Cuaca Angkasa NOAA.

Rob berkata, aurora sememangnya anugerah dari cuaca angkasa.

Mike Bettwy, pengarah operasi di pusat ramalan cuaca angkasa, berkata mengambil gambar di langit “sememangnya terdapat sedikit kejutan untuk anda.”

@itsjackcohen/X

Sementara itu, Brent Gordon dari NOAA menggalakkan orang ramai untuk cuba merakam langit malam dengan kamera telefon walaupun mereka tidak dapat melihat aurora dengan mata kasar.

“Anda hanya perlu berada di luar dan ambil gambar dengan telefon bimbit dan anda akan kagum dengan apa yang dapat dilihat dalam gambar itu berbanding apa yang anda lihat dengan mata kasar,” katanya.

Ribut solar terkuat yang direkodkan dalam sejarah adalah pada tahun 1859, apabila aurora muncul di Amerika Tengah dan Hawaii.

Shawn Dahl, peramal cuaca angkasa di Pusat Ramalan Cuaca Angkasa Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan, memberitahu media bahawa ribut itu mendatangkan bahaya kepada talian penghantaran voltan tinggi grid kuasa, tetapi tidak kepada talian kuasa biasa. Satelit juga mungkin terjejas serta perkhidmatan navigasi dan komunikasi di Bumi mungkin terjejas akibatnya.

Ribut geomagnetik melampau pada tahun 2003 telah menyebabkan gangguan bekalan elektrik di Sweden dan merosakkan pencawang kuasa di Afrika Selatan selain memberi kesan kepada komunikasi radio frekuensi tinggi, GPS dan satelit.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan berkata walaupun selepas ribut berakhir, isyarat antara satelit dan stesen penerima darat mungkin terganggu atau hilang. 

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) berkata, lonjakan jisim korona (CME) yang pertama, iaitu pengusiran plasma dan medan magnet dari matahari, berlaku awal petang 10 Mei.

Ribut geomagnetik yang ketara dijangka berterusan sehingga hujung minggu dan berlaku ketika matahari menghampiri kemuncak kitaran 11 tahun yang membawa kepada aktiviti lebih tinggi.

@IzzraifHarz/X

Tidak seperti suar solar, yang bergerak pada kelajuan cahaya dan sampai ke bumi dalam masa sekitar lapan minit, CME bergerak pada kadar yang lebih tenang, iaitu purata semasa pada 800 kilometer (km) sesaat.

Pada satu tahap, terdapat sehingga tujuh CME dalam transit terpancar daripada gugusan tompok matahari yang 16 kali lebih lebar berbanding bumi, tetapi tidak jelas bagaimana ia bergabung bersama sepanjang perjalanan.

Seorang profesor fizik angkasa lepas Universiti Reading, Mathew Owens berkata, kesan ribut akan dirasai di lintang utara dan selatan planet, bergantung kepada kekuatannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI