29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaKereta meletup di stesen minyak, lelaki nyaris maut

Kereta meletup di stesen minyak, lelaki nyaris maut

KANGAR: Sebuah kereta tiba-tiba meletup dan terbakar di sebuah stesen minyak di Repoh. Dalam kejadian itu seorang lelaki nyaris maut.

BULETINTV3

Kejadian berlaku sekitar pukul 4.10 petang ketika mangsa yang berusia dalam lingkungan 40an itu sedang mengisi minyak petrol di situ.

Menurut Ketua Polis Daerah Kangar, Asisten Komisioner Yusharifuddin Mohd Yusop, siasatan awal mendapati kejadian berlaku ketika mangsa sedang mengisi petrol pada keretanya jenis Proton Iswara Aeroback.

“Tatkala pengisian petrol sedang dilakukan, dengan tiba-tiba bahagian tangki kereta itu meletup sehingga mengakibatkan kereta mangsa dijilat api pada keseluruhan kereta.”

“Mangsa mengalami kecederaan ringan di bahagian tangan akibat percikan serpihan kaca keretanya yang meletup dalam kejadian itu,” Katanya ketika dihubungi.

Kata Yusharifuddin lagi, kebakaran berjaya dipadamkan sepenuhnya oleh kakitangan stesen minyak berkenaan sekitar pukul 4.25 petang selepas 15 minit kerja pemadaman dilakukan.

BULETINTV3

“Berdasarkan maklumat siasatan awal forensik Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Negeri Perlis pula, mereka mendapati bahawa punca kebakaran atau cetusan api itu bermula di bahagian kiri tempat duduk hadapan penumpang.”

“Malah, pihak bomba turut mengesyaki bahawa cetusan api ini adalah daripada tindak balas sampel yang diambil iaitu sebuah telefon bimbit dengan wap petrol yang berada di dalam kereta itu sehingga tercetusnya ‘spark’ percikan api awal yang berada di tempat duduk penumpang hadapan kiri tersebut.”

“Selain itu, pihak bomba juga mengambil sampel pengecas telefon bimbit dan rokok di tempat yang dijumpai di bahagian kiri tempat duduk penumpang hadapan itu,” Katanya.

Yusharifuddin berkata, setakat ini kebakaran adalah disebabkan kemalangan semata-mata dan tiada unsur jenayah ditemui.

Mangsa kemudiannya dihantar ke Hopsital Tuanku Fauziah, Kangar untuk dirawat.

Sementara itu, jurucakap JBPM Negeri Perlis berkta, seramai 10 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Kangar dikerah ke tempat kejadian sejurus menerima panggilan kecemasan daripada orang ramai berhubung kejadian itu.

Akibat kebakaran itu juga, bahagian bumbung stesen minyak berkenaan rosak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI