27.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, May 21, 2024
UtamaBerita UtamaPesawat ringan terhempas di Sungkai: Cuaca berkabus antara punca nahas

Pesawat ringan terhempas di Sungkai: Cuaca berkabus antara punca nahas

Faktor cuaca menjadi antara punca berlakunya nahas pesawat ringan terhempas yang mengakibatkan dua individu cedera di sebuah ladang dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Besout, Sungkai pada Sabtu, 4 Mei.

Ketua Polis Daerah Muallim, Superintenden Mohd Hasni Mohd Nasir berkata, semasa kejadian, pihaknya difahamkan kawasan hutan tersebut dilitupi kabus.

“Kita tidak menolak kemungkinan perkara itu kerana maklumat awal diperolehi daripada juruterbang, nahas disebabkan cuaca berkabus.

Facebook

“Bagaimanapun punca sebenar kejadian akan diketahui sebaik siasatan selesai dijalankan Biro Siasatan Kemalangan Udara (BSKU),” katanya kepada Sinar Harian pada Ahad, 5 Mei.

Nahas pesawat CESSNA 172 Skyhawk dengan pendaftaran 9M-ADA berlaku pada jam 9.35 pagi, telah mengakibatkan juruterbang, Kapten Shahrul Imran Surea, 26, mengalami patah kaki kanan manakala pelatih juruterbang, Le Ho Jia, 20, cedera di muka.

Facebook

Kejadian berlaku ketika kedua-dua mangsa sedang menjalani latihan penerbangan dari Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (LTSAS) Ipoh ke Tanjung Karang, Selangor dan berpatah balik ke Ipoh.

Mohd Hasni berkata, bangkai pesawat masih belum dibawa keluar dari lokasi nahas bagi memberi ruang siasatan terperinci dijalankan.

“Siasatan kes ini akan dilakukan BSKU bersama Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan syarikat pengendali pesawat tersebut,” katanya.

Facebook

Beliau turut memberitahu, tiada individu atau saksi yang dipanggil untuk dirakam percakapan berhubung nahas terbabit setakat ini.

Katanya, juruterbang dan pelatih wanita yang cedera telah dipindahkan ke hospital lain bagi rawatan lanjut.

“Mereka mendapatkan rawatan awal di Hospital Slim River dan telah dipindahkan ke hospital swasta di Kuala Lumpur dan Ipoh untuk pemeriksaan susulan,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI