27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaGlobalPKC hantar e-mel gaya samseng demi mengganggu persembahan Shen Yun

PKC hantar e-mel gaya samseng demi mengganggu persembahan Shen Yun

Dalam masa lebih seminggu, Shen Yun Performing Arts menerima tiga “ancaman bom”, menjadi sasaran utama rejim Komunis China untuk persembahannya “China Sebelum Komunisme.”

Selain ancaman bom palsu, dua bas persiaran Shen Yun telah dirosakkan dalam usaha untuk menyebabkan kemalangan jalan raya yang serius.

Insiden ini adalah yang terbaru dalam kempen sabotaj Parti Komunis China yang semakin meningkat terhadap syarikat seni persembahan berkenaan yang berpangkalan di New York.

Persembahan Shen Yun Performing Arts di David H. Koch Theater di Lincoln Center , New York pada 11 Januari 2015. (Gambar oleh Dai Bing/The Epoch Times)

Shen Yun telah menjadi kekuatan budaya global, mengekspresikan budaya tradisional Cina melalui seni persembahan, menggegarkan asas kawalan Beijing terhadap naratif budaya China.

Ancaman bom pertama ditujukan di ibu pejabat Shen Yun di bahagian utara New York pada 18 Mac, di mana akaun e-mel dengan nama pengguna Cina telah menghantar ancaman: “Saya meletakkan bom kawalan jauh di Kuil Longquan.” The Epoch Times memperolehi salinan e-mel ini.

Kuil Longquan ialah pangkalan latihan untuk Rombongan Seni Persembahan Shen Yun, serta beberapa kuil gaya Dinasti Tang.

Seorang wakil dari Shen Yun Performing Arts memberitahu The Epoch Times bahawa FBI sedang menyiasat perkara itu. 

Dua lagi ancaman telah dihantar ke panggung teater untuk persembahan akan datang, termasuk satu ancaman kepada teater di California pada 22 Mac ketika Shen Yun bersedia untuk persembahan hujung minggu.

“Kami telah meletakkan banyak bom secara rawak di teater. Jika anda tidak mahu kami meletupkannya, sila batal dan tolak persembahan Shen Yun Performing Arts di sini dengan segera!” kata e-mel itu kepada pengurusan teater.

Menurut e-mel yang diperolehi The Epoch Times, nama pengirim adalah nama keluarga Cina, dan subjek e-mel itu dibaca dalam bahasa Inggeris: “Teater telah dibom.” E-mel ancaman ini memaparkan nama pengirim yang berbeza daripada yang pertama.

“Jika persembahan bermula dengan jayanya, kami akan meletupkan bom ini secara langsung!!!” kata e-mel itu. Dilampirkan pada e-mel itu adalah imej dua bom. Imej yang telah disiarkan dalam talian sebelum ini.

Kakitangan teater mengosongkan tempat itu selepas menerima e-mel ancaman bom, dan penguatkuasa undang-undang tempatan menghantar skuad bom dan anjing pengesan K-9 untuk melakukan pencarian, tetapi tidak menemui apa-apa.

Jurucakap Jabatan Polis Santa Barbara memberitahu The Epoch Times bahawa ancaman bom itu “tidak berasas.”

“Sebagai langkah berjaga-jaga, penguatkuasa undang-undang memeriksa teater sepanjang hujung minggu dan tidak menemui sebarang jenis bahan letupan,” kata jurucakap berkenaan.

Jurucakap itu berkata kes dan maklumat “telah diajukan kepada FBI untuk siasatan lanjut.”

Ancaman ketiga berlaku pada hujung minggu yang sama di teater Vancouver, dengan persembahan tidak terjejas oleh insiden itu.

Jurucakap Jabatan Polis Vancouver memberitahu The Epoch Times, “Saya boleh mengesahkan bahawa ancaman bom diterima di teater pada petang Sabtu. Selepas siasatan dilakukan, didapati ancaman adalah palsu.”

Timbalan Pengarah Shen Yun New World Art Troupe, Chen Ying berkata: “Shen Yun menunjukkan kepada dunia tentang budaya Cina sebenar sebelum PKC merampas kuasa. Ia luas, mendalam, megah, dan menakjubkan. Ia juga menunjukkan visi yang menarik: tanpa PKC, China tidak akan pernah sama. Betapa indahnya untuk dihidupkan semula.

“Ini adalah perkara terakhir yang ingin dilihat oleh Parti Komunis China dengan jelas di pentas seluruh dunia, jadi sejak 15 tahun lalu, mereka telah menggunakan pelbagai cara untuk menghalang Shen Yun.

“Sudah tentu, kami mengambil kira ancaman ini dengan sangat serius dan memastikan pihak berkuasa dan penguatkuasaan undang-undang terlibat. Tetapi saya fikir ia juga penting untuk menyedari bahawa e-mel (ancaman) ini adalah usaha terakhir rejim untuk menyembunyikan kebenaran. Lebih penting lagi, mereka tidak akan berjaya,” katanya.

Bas persiaran dirosakkan

Pada 15 Mac, tayar dua bas persiaran Shen Yun telah ditoreh di Costa Mesa, California.

Modus operandi adalah sama seperti sebelum ini: hanya dipotong separuh daripada getah supaya tayar tidak kempis, tetapi apabila bas memandu di lebuh raya, tayar akan pecah, yang mungkin menyebabkan kemalangan jalan raya yang serius.

Laporan polis dari Jabatan Polis Costa Mesa memperincikan, “Terdapat potongan kira-kira 7 inci di dinding sisi tayar.”

Tayar bas persiaran Shen Yun telah ditoreh . (Gambar ihsan Shen Yun Security)

“Kerosakan itu kelihatan seperti torehan baru pada getah,” menurut laporan polis.

Oleh kerana insiden serupa kerosakan tayar pada bas pelancongan telah berlaku di bahagian lain di Amerika Syarikat dan Kanada, Shen Yun Performing Arts terpaksa menghantar anggota keselamatan untuk menjaga bas mereka pada waktu siang dan malam.

Di Costa Mesa, bas persiaran Shen Yun telah dibawa ke bengkel tempatan untuk penyelenggaraan rutin. Hanya selepas mengambil bas itu barulah didapati terdapat torehan pada tayar.

Laporan polis menyatakan Shen Yun Performing Arts “mengesyaki bahawa Parti Komunis China telah menghantar orang untuk mengikuti bas” ke pusat perkhidmatan dan “sengaja merosakkan bas semasa ia tidak dijaga.”

Polis masih menyiasat kejadian itu.

Tayar bas persiaran Shen Yun telah ditoreh . (Gambar ihsan Shen Yun Security)

PKC takut kepada Shen Yun

Trevor Loudon, pakar penyusupan komunis Barat, sebelum ini memberitahu The Epoch Times bahawa Parti Komunis China menganggap Shen Yun “sangat berbahaya” kerana ia komited untuk menghidupkan semula dan memaparkan budaya tradisional Cina.

“Apa yang mereka (Parti Komunis China) ingin katakan ialah China adalah budaya sosialis.” katanya.

Selama bertahun-tahun, populariti Shen Yun telah berkembang pesat, dan ia kini dipersembahkan di 200 bandar di seluruh dunia, dengan jumlah penonton melebihi sejuta orang setiap tahun. Persembahan Shen Yun menerima pujian daripada penonton teater di seluruh dunia. Pelakon Cate Blanchett menggelar persembahan Shen Yun sebagai “cantik”, manakala pengarang dan penceramah motivasi Tony Robbins menyifatkan persembahan itu sebagai “mengagumkan.”

Sebelum tiba di Amerika Syarikat, ramai artis Shen Yun telah dianiaya oleh Parti Komunis China di China kerana kepercayaan mereka terhadap Falun Gong.

Falun Gong ialah amalan kerohanian Cina purba yang berpegang pada prinsip “Sejati, Baik, Sabar”, mengamalkan latihan yang menenangkan, dan mencari sublimasi kerohanian.

Gambar oleh Noel Celis / AFP / Getty Images

Pada tahun 1999, bekas pemimpin PKC Jiang Zemin melancarkan penganiayaan terhadap kumpulan Falun Gong kerana tinjauan kerajaan China menganggarkan 70 hingga 100 juta orang mengamalkan Falun Gong, jumlah yang melebihi bilangan ahli PKC pada masa itu.

Penyokong hak asasi manusia menganggarkan berjuta-juta pengamal Falun Gong telah ditangkap secara salah, diculik, diseksa dan juga dianiaya sehingga mati di bawah rejim komunis China.

Untuk menakut-nakutkan artis Shen Yun, polis PKC mengganggu keluarga mereka di China, malah beberapa ahli keluarga artis itu dipenjarakan.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kedutaan dan konsulat Parti Komunis China di seluruh dunia telah menghantar surat ke pengurusan teater dengan meminta mereka menghentikan persembahan Shen Yun. Tetapi segala langkah ini sebahagian besarnya tidak berjaya.

“Pertama, mereka mengancam kerajaan untuk tidak membenarkan Shen Yun membuat persembahan. Apabila ini tidak benar-benar berkesan, mereka mula mengancam teater. Apabila ini tidak juga berkesan, mereka menoreh tayar bas kami,” kata Chen Ying. 

Tayar bas persiaran Shen Yun telah ditoreh . (Gambar ihsan Shen Yun Security)

“Apabila itu tidak menghalang kami, mereka memulakan kempen fitnah dalam talian dan menghantar e-mel panik kepada pengurusan teater. Kini, mereka semakin jahat, menghantar e-mel ‘ancaman bom’ pula,” sambungnya.

Akhbar The Epoch Times baru-baru ini melaporkan sebagai tambahan kepada siri ancaman bom, artis Shen Yun juga terganggu dengan artikel fitnah yang ditulis dalam The New York Times terhadap Shen Yun.

Larry Liu, Timbalan Pengarah Pusat Maklumat Falun Dafa (FDIC), sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang menjejaki dan memantau penganiayaan Falun Gong, berkata menerbitkan artikel untuk menyerang Shen Yun dalam akhbar utama Amerika Syarikat akan memberi manfaat kepada usaha propaganda Parti Komunis China. 

The New York Times mempunyai pejabat di China dan walaupun mengalami kemerosotan, mereka telah menumpukan tenaga yang besar untuk mengekal dan mengembangkan perniagaannya di sana dan memasuki pasaran media China.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI