29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaBerita UtamaData asas individu tidak mendaftar PADU masih boleh dimasukkan secara automatik

Data asas individu tidak mendaftar PADU masih boleh dimasukkan secara automatik

Pendaftaran dan kemas kini maklumat terkini rakyat Malaysia dalam Pangkalan Data Utama (PADU) akhirnya telah ditutup pada 31 Mac 2024 lalu. 

Kerajaan mendakwa PADU akan memudahkan pengagihan subsidi dan membantu mereka membuat keputusan yang lebih baik semasa membuat dasar.

PADU Official / Facebook

Dalam kemas kini terbaru PADU berkata, rakyat Malaysia yang tidak mengemas kini data dalam PADU akan didaftarkan secara automatik dengan mengambil maklumat asas mereka.

Ketua Perangkawan Malaysia, Dr Mohd Uzir Mahidin berkata maklumat lebih lengkap diperlukan walaupun pelbagai agensi kerajaan telah mengumpul data asas rakyat Malaysia.

“Dalam sistem PADU, kami mempunyai data untuk kira-kira 30 juta rakyat Malaysia. 

“Namun, ini hanya data asas mereka, yang kami kumpul daripada pelbagai agensi. Apa yang kita perlukan ialah data ‘dinamik’,” katanya.

Pangkalan Data Utama (PADU)

Data yang disimpan dalam sistem PADU akan memudahkan Jabatan Perangkaan menganalisis data, menjalankan bancian dan mengagihkan bantuan kerajaan. Ini juga akan membantu kerajaan mewujudkan dasar yang lebih sesuai dengan keperluan rakyat.

Jabatan Perangkaan memberi jaminan bahawa reka bentuk PADU adalah yang terbaik di samping selamat dan berkesan.

Menurut mereka, PADU bukan sahaja berfungsi sebagai medium pengemaskinian data tetapi juga melaksanakan pelbagai fungsi analisis utama, melangkaui transaksi dan kemas kini data.

PADU Official / Facebook

“Tahniah kepada semua rakyat Malaysia yang telah berjaya mengemas kini maklumat mereka dalam PADU sehingga 11:59 malam pada 31 Mac 2024.”

Hantaran PADU di Facebook itu memaklumkan bagi mereka yang tidak berkesempatan untuk mengemas kini pada tarikh tutup, data pentadbiran daripada pelbagai agensi akan digunakan terlebih dahulu dalam proses penganalisisan.

Media sebelum ini melaporkan persoalan pelbagai individu, yang menyatakan kebimbangan mengenai kredibiliti PADU, khususnya mengenai isu data peribadi.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI