24.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, April 17, 2024
UtamaGaya HidupStrategi kurangkan hutang rumah dengan cepat

Strategi kurangkan hutang rumah dengan cepat

Hutang rumah sebenarnya boleh dikurangkan. Strategi kurangkan hutang rumah dengan cepat ini dikongsikan oleh Encik Afyan Mat Rawi di Twitter.

Twitter

Menurut Encik Afyan, dengan membayar tambahan sebanyak sepuluh peratus daripada ansuran bulanan asal, penghutang dapat mengurangkan jumlah hutang.

Bukan itu sahaja, tempoh bayaran hutang juga akan menjadi lebih pendek daripada tempoh bayaran hutang yang asal.

Jelas Encik Afyan lagi, semakin tinggi jumlah tambahan yang dibayar ke baki prinsipal, semakin banyak hutang yang dapt dikurangkan.

“Tahukah anda, jika pelanggan membayar tambahan RM1,000, mereka dapat mengurangkan jumlah hutang sebanyak RM161,203 dan mempercepatkan tempoh pelunasan hampir 14 tahun lebih awal!”

Twitter

“Lagi banyak ansuran bulanan ditambah, lagi pendek tempoh hutang dan lagi sikit keuntungan bank,” terang Encik Afyan berdasarkan gambar yang dikongsinya itu.

Encik Afyan tidak menyangkal jika ada individu yang berpendapat sekiranya mereka mampu membayar jumlah yang banyak itu, tidak perlulah mereka berhutang untuk jangka masa yang lama.

Kata Encik Afyan, “Mungkin ketika membeli rumah, kita hanya mampu membayar ansuran sebanyk RM2,148 sebulan.”

“Sekiranya setelah beberapa tahun bekerja dan mendapat kenaikan gaji, maka gunakanlah peningkatan pendapatan itu untuk membayar ansuran rumah tersebut.”

“Bahkan, jika kita mampu membayar dua kali ganda jumlah ansuran yang sepatutnya, kita dapat mengurangkan jumlah asal sebanyak RM218,970 dan dapat melunasi hutang dalam tempoh 10 tahun saja!”

“Untuk lebih jelas, rujuk gambar akhir,” jelas Encik Afyan.

Twitter

Dalam pada itu, Encik Afyan turut menasihatkan orang ramai agar tidak menyalahkan bank jika tidak pandai menguruskan kewangan sendiri.

Namun, untuk melaksanakan strategi kurangkan hutang ini, penghutang perlu berjumpa sendiri dengan pihak bank.

Ini bagi memastikan bayaran pendahuluan tersebut masuk ke dalam baki prinsipal dan bukan sekadar bayaran tambahan.

Hal ini dikatakan demikian kerana jika tambahan bayaran tersebut hanya bayaran pendahuluan, penghutang tidak akan mendapat manfaat yang sebesar itu.

“Jika bayaran jenis flexi, sama ada full flexi atau semi flexi, boleh gunakan kaedah ini secara terus. Jika jenis term, akan ada syarat lain,” pesan Encik Afyan.

Sekiranya ada mana-mana individu yang mahu mengira sendiri hutang mereka, bolehlah memuat turun aplikasi yang dicadangkan oleh Encik Afyan ini.

Twitter

Untuk pengetahuan ramai, Encik Afyan merupakan seorang konsultan kewangan. Anda boleh mendapatkan karya terbaharunya yang bertajuk Financial Independence Retire Early (F.I.R.E).

Menerusi buku tersebut, Encik Afyan berkongsi tujuh cara mengumpul harta untuk mencapai FIRE dan sembilan penetapan minda dan tabiat kewangan untuk membentuk identiti FIRE.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI