31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaInspirasiLelaki tanpa nama tinggalkan kotak berisi lima anak anjing bersama mesej menyayat...

Lelaki tanpa nama tinggalkan kotak berisi lima anak anjing bersama mesej menyayat hati

Nada pada nota yang ditinggalkannya menyayat hati. Kata-kata dalam tulisan tangan di atas kertas usang, menceritakan peristiwa malang di sebalik kisah yang malang.

Kakitangan Fayetteville Animal Protection Society (FAPS) menemui mesej terdesak itu di dalam kotak di hadapan bangunan pejabat mereka.

Kelihatan di dalam kotak itu beberapa muka kecil berbulu lembut yang comel, mata kecil yang comel dan ekor kecil anak anjing bergoyang-goyang. Renungan mata dan gerak badan mereka kelihatan penuh tenaga, tetapi anak-anak anjing ini kelihatan kekurangan zat.

Gambar FAPS/Facebook

Jackie Peery, pengarah eksekutif FAPS, memberitahu The Epoch Times: “Mereka sangat mesra, suka berkawan, dan bersemangat tinggi, kakitangan FAPS agak terkejut apabila mendapati ada lima ekor anak anjing yang ditinggalkan.”

Nota tulisan tangan itu menceritakan “kisah belas kasihan dalam menghadapi kesukaran,” katanya.

Tetapi keutamaan mereka yang paling mendesak kini ialah memastikan kesihatan anak-anak anjing itu berada dalam keadaan baik. Setiap anak anjing memerlukan makanan tambahan dan pemakanan yang dipertingkatkan, rawatan nyahcacing dan vaksinasi.

Kisah anak anjing itu telah dimuat naik dalam platform media sosial, bersama-sama dengan gambar anak anjing comel dan nota bertulisan tangan, yang mendedahkan kepada warganet tentang kisah pedih di sebalik mengapa anak-anak anjing comel itu terpaksa ditinggalkan.

Gambar FAPS/Facebook

Nota itu berbunyi:

Mohon bantuan!

Saya menemui seekor anjing jalanan betina yang saya sering beri makan telah mati di tepi jalan. Dia telah dilanggar oleh kereta. Kemudian malangnya saya menjumpai anak-anak anjing ini… Saya tahu dia itu ibu kepada anak-anak anjing ini, dan selepas mencari di lokasi berhampiran yang biasa saya lihat, saya menemui anak-anak itu.

Saya rasa menyesal meninggalkan mereka seperti ini kerana saya sendiri kehilangan tempat tinggal dan tidak mampu untuk menjaga mereka. Hati saya hancur demi mereka dan ibu mereka. Saya cuma mahu mereka berpeluang disayangi dan dipedulikan seperti mereka mempunyai ibu, dan bukan seperti saya yang tidak pernah mendapat kasih sayang seorang ibu.

Tolong jangan fikir yang buruk-buruk tentang saya. Tetapi sukar untuk meninggalkan mereka sendirian dalam kesejukan menunggu ibu mereka yang tidak lagi selamanya pulang ke rumah.

Ikhlas, Lelaki Tidak Bernama.

Jackie Peery memberitahu dia dan pasukannya amat tersentuh dan terharu dengan kisah gelandangan itu. Identiti lelaki gelandangan itu masih lagi menjadi misteri.

“Satu-satunya maklumat yang kami ada mengenai anak anjing itu ialah nota yang ditinggalkan oleh lelaki yang tidak dikenali ini,” katanya.

Dalam hantaran di Facebook, organisasi FAPS mencadangkan kepada lelaki tidak bernama itu: “Jika anda mahu, sila singgah ke rumah perlindungan untuk melihat anak anjing ini dan menerima ucapan terima kasih kami!”

Peery memberitahu The Epoch Times: “Walaupun serba kekurangan, dia tetap menjaga anjing jalanan dan menyelamatkan anak-anaknya daripada cuaca buruk. Ia sungguh menyentuh hati.”

“Sekarang mereka sangat gembira, kenyang dan tidur di atas tilam hangat dalam kandang mereka,” katanya.

Anak-anak anjing itu, kini berusia 8 minggu, telah diadopsi pada 1 Februari. Peery berharap mereka akan menemui rumah yang sesuai tidak lama lagi. Nasib mereka mendedahkan betapa banyak haiwan lain yang memerlukan dan masih menunggu untuk rumah kekal mereka.

Gambar FAPS/Facebook

Rumah perlindungan FAPS berterima kasih atas sokongan daripada masyarakat. Jackie Peery berkata FAPS tidak menerima pembiayaan kerajaan untuk operasi hariannya. Tetapi memastikan haiwan terbiar dijaga dengan baik dan menerima rawatan diperlukan, yang memakan kos yang tinggi.

“Kami bergantung sepenuhnya kepada sumbangan dan derma masyarakat untuk kerja menyelamat haiwan kami,” katanya.

FAPS telah diasaskan pada 1982 oleh sekumpulan wanita yang menyayangi haiwan. Organisasi itu adalah satu-satunya tempat perlindungan haiwan tanpa membunuh dan badan bukan keuntungan yang beroperasi di Fayetteville dan Fort Liberty, North Carolina, Amerika Syarikat. Sehingga kini, organisasi itu telah menyelamatkan puluhan ribu haiwan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI