26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupLelaki ‘turap jalan pokok pisang’ dapat perhatian segera pihak berkuasa untuk lakukan...

Lelaki ‘turap jalan pokok pisang’ dapat perhatian segera pihak berkuasa untuk lakukan kerja pembaikan

Seorang lelaki jenuh menunggu jalan berlubang di sepanjang jalan utama berhampiran kampungnya di Sabah untuk mendapat perhatian dan tindakan pihak berkuasa.

Sehinggalah pada suatu hari, dia telah menanam pokok pisang di situ untuk memberi amaran kepada pemandu lain, yang mana akhirnya mendapat perhatian pihak berwajib.

Mahathir Aripin memuat naik gambar ‘jalan berturap pokok pisang’ itu yang terletak di Jalan Sandakan-Lahad Datu, Sabah.

Mahathir Aripin/Facebook

Mahathir meletakkan tanah di jalan berlubang dan mencacakkan pokok pisang demi memastikan pengguna jalan raya berhati-hati ketika melalui kawasan itu.

“Saya kasihan dengan pengguna jalan raya. Kalau sudah ada hasil nanti saya beli tar sendiri untuk tutup lubang itu,” katanya dalam hantarannya pada 29 Januari.

Beberapa jam selepas hantaran itu, inisiatif berani Mahathir telah mendapat perhatian pihak berkuasa dan mereka telah menurap jalan berlubang itu dengan tar yang sepatutnya.

Perkara ini telah disahkan oleh Jabatan Kerja Raya Sabah, yang berkata pihak mereka telah melakukan kerja-kerja penyelenggaraan jalan dan telah menurap jalan berlubang yang berkenaan.

Jabatan Kerja Raya Sabah/Facebook

Walau bagaimanapun, mereka mengingatkan orang ramai bahawa hujan yang turun berterusan di kawasan itu mungkin akan menjejaskan kerja-kerja menampal.

Tambah mereka, kementerian memberi jaminan kepada pengguna jalan raya bahawa syarikat konsesi akan berusaha untuk menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan demi keselamatan pengguna jalan raya.

Difahamkan kawasan terbabit berada kira-kira 500 meter dari lokasi kemalangan maut membabitkan seorang kanak-kanak perempuan baru-baru ini. 

Dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi pada hari itu, mangsa yang berusia 4 tahun meninggal dunia selepas kereta yang dinaiki dirempuh sebuah bas ekspres di Kilometer 117 Jalan Sandakan-Lahad Datu.

Jabatan Kerja Raya Sabah/Facebook

Tindakan Mahathir yang telah mendapat perhatian pihak JKR menerima pujian dan sokongan daripada pengguna jalan raya lain dengan komen mereka:

“Mantap adikku!”

“Mau kasi begini semua supaya JKR nampak..”

“Lubang dekat bell tu kita tanam musang king la kan..”

“Mantaplah, Sabah maju jaya ada pisang tumbuh di atas jalan raya..”

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI