26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaKemalangan 7 kenderaan di Lebuhraya PLUS: Dua pemandu lori maut, seorang cedera

Kemalangan 7 kenderaan di Lebuhraya PLUS: Dua pemandu lori maut, seorang cedera

Dua maut dalam kemalangan membabitkan tiga lori dan empat kereta di Kilometer 288.1 Lebuhraya Utara Selatan, arah utara dekat Kampung Tersusun Tekah, Simpang Pulai, hari ini, 3 Februari.

Penolong Pengarah Bahagian Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak, Sabarodzi Nor Ahmad berkata, laporan awal mendapati mangsa yang maut merupakan pemandu dari dua lori yang terbabit.

Gambar Bernama / Facebook

Masing-masing merupakan pemandu lori muatan gula dan muatan barangan logam.

Empat kereta yang terbabit pula adalah dari jenis dua kenderaan pelbagai guna (MPV) dan dua kereta sedan.

Katanya, pihaknya menerima panggilan berhubung kejadian itu pada jam 7.46 pagi, sebelum anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Simpang Pulai dengan dibantu BBP Gopeng bergegas ke lokasi.

Gambar Bernama / Facebook

Menurutnya, setibanya jentera di lokasi mendapati dua pemandu lori meninggal dunia di lokasi kejadian manakala mangsa dari lori kontena selamat.

“Didapati terdapat muatan gula yang tumpah di atas lebuh raya.

“Kerja- kerja mengeluarkan mangsa yang tersepit dan dipercayai meninggal dunia telah dilaksanakan oleh pihak bomba dan diserahkan kepada pihak polis untuk tindakan lanjut.

Gambar PLUS

“Selain itu bagi mangsa dari kereta pula, terdapat seorang mengalami kecederaan patah tangan dan dibawa ke hospital dengan ambulans Kementerian Kesihatan Malaysia,” kata Sabarodzi.

Kemalangan itu menyebabkan kesesakan trafik sepanjang beberapa kilometer dari kedua-dua arah lebuh raya, dengan tumpahan muatan gula daripada lori terbabit memenuhi kawasan sekitar kejadian. 

PLUS melalui ciapan di X berkata, semua lorong arah utara serta lorong kanan arah selatan di situ sudah dibuka sejak jam 3.53 petang tadi, dengan laluan kontra juga sudah dinyahaktifkan.

Gambar Bernama / Facebook

Bagaimanapun, keadaan trafik semasa masih perlahan sepanjang 19 kilometer arah utara serta empat kilometer arah selatan, iaitu selepas semua laluan ditutup sepenuhnya sejak jam 7.38 pagi tadi susulan nahas itu.

Trafik dilaporkan tidak bergerak di kedua-dua arah sejak jam 8.05 pagi sehingga jam 1.51 tengah hari apabila semua lorong arah utara ditutup dan laluan kontra mula diaktifkan.

Semua lorong arah lorong arah mula dibuka jam 3.42 petang menyaksikan laluan kontra juga dinyahaktifkan namun keadaan trafik masih sesak bagi kedua-dua arah.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI