29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGaya HidupBapa ditahan polis selepas mengamuk dan ugut guru yang menangkap anaknya merokok...

Bapa ditahan polis selepas mengamuk dan ugut guru yang menangkap anaknya merokok dalam tandas sekolah

Seorang lelaki ditahan polis selepas memaki hamun dan mengugut seorang guru kerana mengambil tindakan terhadap anaknya yang didakwa merokok di kawasan sekolah menengah di Kota Kinabalu, Sabah pada pagi 29 Januari.

Kejadian berlaku kira-kira jam 9 pagi, yang membawa kepada penahanan lelaki berusia 49 tahun selepas laporan polis yang dibuat oleh guru yang terbabit.

Facebook

Sumber berkata, guru itu telah menangkap seorang pelajar berusia 17 tahun, yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), ketika dia sedang merokok di dalam tandas sekolah.

Bagaimanapun, dikatakan remaja berusia 17 tahun itu menghubungi bapanya, yang kemudian tiba di sekolah dan cuba menyerang guru itu secara fizikal.

“Ketegangan memuncak apabila bapa itu tiba, yang menuduh guru itu menyerang anaknya.

“Guru itu menjelaskan kejadian sebenar melibatkan pelajar itu tetapi bapa pelajar terbabit tidak dapat menerimanya dan terus memaki hamun guru itu lalu mengamuk dan mencetuskan kekecohan di dalam kawasan sekolah,” menurut sumber.

Facebook

Bapa pelajar itu turut didakwa bertindak agresif apabila menolak dan mencekik guru berkenaan sehingga hampir terjatuh.

Sumber berkata, beberapa guru lain di sekolah itu campur tangan untuk menenangkan keadaan namun kejadian itu sempat dirakam individu lain di kawasan sekolah dan kemudiannya ia menjadi tular di media sosial.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah mengesahkan kejadian berkenaan ketika dihubungi.

Katanya, suspek ditahan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana mengeluarkan ugutan terhadap guru sekolah berkenaan yang berusia 40 tahun.

Facebook

Sementara itu, Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah Datuk Raisin Saidi berkata pelajar itu masih dibenarkan mengambil peperiksaan SPM walaupun sudah dibuang sekolah.

Beliau turut mengesahkan kejadian pelajar itu merokok di tandas sekolah.

“Setiap calon SPM hendaklah akur dan mematuhi peraturan sedia ada di sekolah selain menjaga tingkah laku yang baik bagi memastikan perjalanan peperiksaan awam tidak terganggu.

“Jabatan Pendidikan Sabah komited dalam memastikan peperiksaan awam berjalan lancar dan semua calon SPM berada dalam keadaan tenang dan selesa semasa menjawab soalan peperiksaan,” katanya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI