27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalPenyelidik China ‘cipta’ strain COVID-19 baharu dengan kadar kematian 100 peratus ke...

Penyelidik China ‘cipta’ strain COVID-19 baharu dengan kadar kematian 100 peratus ke atas tikus, pemindahan kepada manusia ditakuti

China dituduh mencipta virus COVID-19 yang telah menyebabkan kematian di seluruh dunia. Tetapi mereka secara konsisten menafikan dakwaan mencipta coronavirus sebagai senjata biologi.

Bagaimanapun, laporan baru-baru ini menunjukkan satu eksperimen membabitkan virus yang berpotensi membawa maut sedang dijalankan di Beijing. Virus ini, kepunyaan spesies Corona, amat membimbangkan kerana kadar kematiannya adalah 100 peratus.

Shi Zhengli, Pengarah Institut Virologi Wuhan sedang menjalankan eksperimen. (Gambar oleh Johannes Eisele / AFP)

Risiko tumpahan GX_P2V daripada tikus kepada manusia

Para saintis melaporkan pengklonan virus sama dengan COVID-19 yang ditemui dalam tenggiling dan seterusnya menjangkiti tikus dengannya. Virus COVID-19 membolehkan manusia yang dijangkiti pulih dengan rawatan perubatan dan langkah berjaga-jaga. Bagaimanapun, subjenis COV-2 dipercayai mutan GX yang dikeluarkan pada 2017, pada mulanya ditemui dalam tenggiling Malaysia. 

Para saintis China dilaporkan menjalankan eksperimen virus ini ke atas tikus, yang mengakibatkan semua tikus tumpas kepada jangkitan dalam tempoh lapan hari dengan “jangkitan otak tahap akhir”.

Virus menyebabkan kerosakan teruk kepada paru-paru, tulang, mata dan otak tikus, menyebabkan penurunan berat badan dan kelemahan, akhirnya menyebabkan mereka tidak dapat berjalan sebelum mati.

Para saintis mendapati tahap ‘viral load’ yang tinggi dalam mata dan otak tikus apabila virus maut itu membiak dan merebak ke seluruh badan. Kajian bertajuk “Lethal Infection of Human ACE2-Transgenic Mice Caused by SARS-CoV-2-related Pangolin Coronavirus GX_P2V(short_3UTR)” juga mendapati bahawa sehari sebelum mereka mati, mata tikus menjadi putih sepenuhnya. Walaupun eksperimen itu dijalankan pada tikus dan tidak menunjukkan bagaimana ia akan menjejaskan manusia, ia masih ditakuti bocor dan merebak kepada manusia.

Pengarang kajian Beijing berkata ia menekankan potensi GX_P2V untuk dipindahkan kepada manusia, menawarkan model tersendiri untuk memahami mekanisme patogenik virus yang berkaitan dengan SARS-CoV-2.

Gambar oleh Kareen Liez / The Science Times

Graviti eksperimen ini terletak pada potensi pemindahan kesan virus daripada tikus yang dimanusiakan kepada manusia. Kejayaan eksperimen ini telah meningkatkan kebimbangan global, mendorong permintaan untuk penjelasan lanjut dan penyiasatan tentang sifat eksperimen ini.

Komuniti antarabangsa menunggu lebih banyak maklumat untuk memahami implikasi penemuan ini dan potensi kesannya terhadap kesihatan dan keselamatan awam.

Pakar penyakit berjangkit dan Profesor University College London Francois Balloux berkata di laman X bahawa kajian itu kelihatan “sangat sia-sia.”

“Saya telah melihat pra-cetak. Ia satu kajian yang mengerikan, secara saintifik sama sekali tidak berguna,” tulis Balloux. “Saya tidak dapat melihat apa-apa kepentingan dan ia samar-samar yang boleh dipelajari, daripada menjangkiti secara paksa baka aneh tikus yang dimanusiakan dengan virus rawak. Sebaliknya, saya dapat melihat bagaimana perkara seperti itu boleh menjadi salah,” kata Balloux.

Ahli biologi Alex Washburne juga menyatakan format kajian sebagai “surat kepada editor” menimbulkan persoalan lanjut.

“Kami juga tidak boleh mengesahkan apa-apa tentang pra-cetak itu. Struktur ‘Ke hadapan Editor, …’ menimbulkan persoalan tentang asal usul dokumen tersebut (adakah ia benar-benar ditulis oleh pengarang yang tersenarai?) dan niat ia disiarkan,” kata Washburne.

Gambar oleh Mu Yu / Xinhua / AP

Siasatan penyelidikan senjata biologi Wuhan

Tuduhan berpunca daripada pelbagai dokumen, termasuk laporan sulit, e-mel dan kertas saintifik, bersama temu bual dengan pegawai Jabatan Negara AS yang menyiasat asal usul wabak itu. Laporan itu mencadangkan penyelidik Makmal Wuhan mengemukakan “gejala seperti COVID” pada November 2019.

Walaupun penyiasatan asal COVID-19 sebelum ini tidak dapat disimpulkan, pemeriksaan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Januari 2021 berhadapan cabaran disebabkan isu ketelusan Parti Komunis China (PKC). PKC menafikan sebarang kaitan makmal itu dengan COVID-19.

Ciri tersendiri laporan baharu itu ialah dakwaan bukti baharu yang menunjukkan bahawa saintis China membuat kajian coronavirus bagi tujuan pembangunan senjata biologi. Laporan itu mendakwa minat tentera PKC terhadap vaksin untuk kegunaan berpotensi dalam senjata biologi, bertujuan untuk mengalihkan dinamik kuasa global.

Bagaimanapun, kajian COVID-19 baru-baru ini tidak dijalankan di Institut Virologi Wuhan di China yang dikatakan menjadi punca virus itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI