34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGlobalPengeluaran vaksin Sinovac di China dihentikan, cetus kebimbangan keselamatan

Pengeluaran vaksin Sinovac di China dihentikan, cetus kebimbangan keselamatan

Pengeluaran vaksin Sinovac, yang dipromosikan secara agresif di seluruh dunia untuk membasmi COVID-19 oleh Parti Komunis China (PKC), telah dihentikan sepenuhnya, sekali gus meletakkan keselamatan vaksin keluaran China di bawah pengawasan.

Pada 10 Januari, dokumen dari Sinovac Biotech telah tersebar di media sosial, menyatakan “semua pengeluaran vaksin COVID-19 oleh syarikat telah digantung, dan pada masa ini tiada jualan produk vaksin COVID-19.” Kakitangan talian hotline informasi Sinovac Biotech mengesahkan pengeluaran memang telah dihentikan, menurut laporan Radio Free Asia pada 11 Januari.

Media The Global Times memetik “permintaan pasaran merudum” sebagai sebab yang mungkin untuk menghentikan pengeluaran. Vaksin COVID-19 yang tidak lagi aktif Sinovac Biotech adalah salah satu vaksin pertama yang dilancarkan untuk kegunaan di China dan menjadi vaksin COVID-19 yang paling banyak dieksport dan diedarkan.

Gambar Hiasan / Pixabay

Pada tahun 2023, China melancarkan vaksin mRNA dan vaksin XBB (khusus untuk Omicron). Sesetengah ahli virologi mencadangkan bahawa vaksin mRNA akan menjadi penambahbaikan berbanding vaksin virus yang tidak aktif.

Bagaimanapun, kesediaan orang awam di China untuk menerima vaksin telah merosot dengan ketara. Orang dalam dalam industri vaksin China mendedahkan terdapat keengganan orang ramai mengenai vaksin itu, dan tiada sasaran rasmi untuk mempromosikannya. Oleh itu, kebanyakan wilayah dan bandar di China mempunyai sedikit insentif untuk membeli vaksin, dan pengilang mendapati sukar untuk menjualnya.

Laporan kesan sampingan

Kebanyakan keraguan mengenai vaksin COVID-19 keluaran China adalah berkaitan dengan kebimbangan keselamatan. Sejak pelancaran vaksin Sinovac, keberkesanan dan keselamatannya telah dipersoalkan di peringkat domestik dan antarabangsa.

Ramai warga di China telah mengadu di media sosial tentang kesan sampingan termasuk demam campak, leukemia, dan diabetes, serta telah mempersoalkan sama ada sejumlah besar kematian mengejut adalah berkaitan dengan vaksin.

Dalam satu akaun yang mengejutkan, Jiang Yong (nama samaran), seorang penduduk di wilayah pesisir pantai China Jiangsu, memberitahu The Epoch Times pada 11 Januari bahawa lebih sedozen ahli keluarganya telah meninggal dunia dalam tempoh setahun selepas menerima vaksin.

Jiang berkata selepas bapa saudaranya dipaksa oleh jawatankuasa kampungnya untuk mendapatkan vaksin pada Julai 2022, dia pulang ke rumah dan mengadu tidak sihat, dan meninggal dunia malam itu. Pada 20 Oktober 2023, selepas dos ketiga, ibu saudaranya mengalami pening yang melampau. Selepas dihantar ke hospital, dia disahkan mengalami pendarahan serebral dan meninggal dunia beberapa jam kemudian. Saudara jauh Jiang, yang baru berusia 16 tahun, juga meninggal dunia akibat pendarahan serebral selepas menerima vaksin.

Pengalaman itu telah mendorong Jiang untuk membaca laporan luar negara tentang kesan sampingan vaksinasi, dan dia menjadi bimbang tentang keadaan fizikal orang di sekelilingnya yang telah menerima vaksin Sinovac.

Jumlah kematian di kawasannya amat tinggi, kata Jiang, namun ramai orang enggan mempercayai bahawa vaksin itu mempunyai kaitan dengan kematian, atau mereka takut untuk menyiasat. Warga emas atau golongan tua adalah yang paling bermungkinan meninggal dunia, katanya.

Jiang memerhatikan pelbagai jenis penyakit yang kelihatan sejurus selepas menerima vaksinasi. Sebagai contoh, salah seorang sepupunya menghidap barah nasofarinks selepas vaksinasi. Kanser nasofarinks agak mudah dirawat, dan sepupunya semakin sihat selepas rawatan. Bagaimanapun, salah seorang bapa saudaranya telah didiagnosis dengan limfoma sejurus vaksinasi. Dan salah seorang anak saudara Jiang juga telah didiagnosis dengan limfoma selepas dos ketiga vaksinnya.

“Selepas vaksinasi, semua jenis penyakit, seperti diabetes, leukemia, penyakit saraf tunjang, anemia, dan lain-lain dilaporkan. Sebelum vaksin, mereka semua dalam keadaan sihat, tetapi selepas vaksin, kenapa ramai yang sakit dan mati? Kami tidak boleh mendapatkan diagnosis perubatan yang betul, jadi kami sangat skeptikal,” katanya.

Jiang berkata jika keluarga si mati meminta siasatan, mereka akan diberitahu bahawa kematian selepas vaksinasi itu hanyalah satu kebetulan.

China mempunyai program pampasan kecederaan akibat vaksin, tetapi sebahagian besar kesan adverse dianggap “kebetulan”, kata aktivis kecederaan vaksin Tan Hua kepada Radio Free Asia pada tahun lalu. “CDC memberitahu kepada sebahagian besar keluarga yang telah menyebabkan seseorang terbunuh atau dilumpuhkan oleh vaksin adalah satu kebetulan, atau vaksinasi itu tidak relevan dengan keadaan mereka,” kata Tan. 

“Perkara ini untuk mengelak tanggungjawab mereka dalam semua kes,” tambahnya.

Gambar oleh Chan Long Hei / Bloomberg / The Epoch Times

Mangsa vaksin China

Pada Julai 2020, PKC mula mengedarkan vaksin Sinovac kepada golongan dalam profesion berisiko tinggi, di bawah kebenaran penggunaan kecemasan. Pada masa itu, vaksin itu tidak diluluskan untuk pemasaran dan masih dalam ujian klinikal Fasa III di luar China.

Individu yang menandatangani borang persetujuan termaklum sebelum menerima vaksin, tetapi risiko vaksin tidak didedahkan secara terperinci. Borang itu juga tidak menyatakan siapa yang akan bertanggungjawab sekiranya berlaku kematian berkaitan vaksin.

Sebagai tambahan kepada ancaman reaksi adverse, mungkin terdapat satu lagi isu dengan pemberian vaksin pramatang. Jin Dongyan, pakar virologi di Universiti Hong Kong, memberitahu BBC News Chinese bahawa kebanyakan orang sihat yang memilih untuk divaksinasi adalah muda, dengan imuniti yang kuat. Mereka boleh menjangkakan penyakit ringan atau tanpa gejala jika dijangkiti oleh COVID-19. Bagaimanapun, pelancaran vaksin yang belum menyelesaikan ujian fasa III sebenarnya mungkin memburukkan lagi tahap penyakit itu, katanya dalam temu bual Oktober 2020.

Selepas vaksin Sinovac diperkenalkan secara besar-besaran, terdapat banyak laporan kesan sampingan di China. Bagaimanapun, keluarga mangsa sering ditahan apabila mereka menuntut keadilan.

Li Boyi, seorang gadis berusia 12 tahun dari Wilayah Henan, mengalami demam panas selama dua hari selepas menerima vaksin Sinovac pada Ogos 2021, dan meninggal dunia tidak lama kemudian. Ibunya, Jiang Zhanhong, membuat laporan ke pihak berkuasa untuk menuntut penjelasan, tetapi Jiang telah ditahan dan dipukul oleh pihak berkuasa keselamatan awam.

“Tomo jiang jiang,” seorang penulis blog di China, mendapati akaun media sosialnya disekat selepas dia berkongsi maklumat dalam talian tentang kematian ibunya selepas menerima vaksin COVID-19 China. Kemudian, dia ditahan oleh pihak berkuasa atas tuduhan “menyebarkan maklumat palsu.”

Sinovac belum menjawab permintaan untuk memberi komen daripada The Epoch Times.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI