26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalDakwa MH370 boleh ditemui dalam ‘beberapa hari', pakar seru kerajaan Malaysia dan...

Dakwa MH370 boleh ditemui dalam ‘beberapa hari’, pakar seru kerajaan Malaysia dan Australia mulakan pencarian baharu

Pakar aeroangkasa Jean-Luc Marchand dan juruterbang Patrick Blelly telah menggesa pencarian baharu berdasarkan pendedahan mengenai nasib kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Laman berita Australia news.com.au melaporkan pakar itu telah meminta Pihak Berkuasa Keselamatan Pengangkutan Australia, serta kerajaan Malaysia dan syarikat penerokaan Ocean Infinity untuk memulakan pencarian baharu.

Pesawat Malaysia Airlines MH370 (Gambar Wikipedia)

Semasa kuliah di hadapan Persatuan Aeronautik Diraja (RAS), Marchand dan Blelly dilaporkan berkata kawasan pencarian baharu itu boleh dicari dalam masa 10 hari sahaja dalam panggilan terbuka untuk mendapatkan bantuan.

“Kami telah membuat tugasan kami. Kami mengemukakan cadangan … kawasan itu kecil dan mengambil kira keupayaan baharu ia akan mengambil masa 10 hari.

“Ia boleh jadi perkara yang cepat. Sehingga bangkai pesawat MH370 ditemui, tiada siapa yang tahu (apa yang berlaku). Tetapi, ini adalah trajektori yang munasabah,” kata Marchand, seperti dipetik laman berita itu.

Juruterbang Patrick Blelly (kiri) dan Pakar Aeroangkasa Jean-Luc Marchand. (Gambar oleh news.com.au)

Marchand dan Blelly juga memberitahu RAS kawasan pencarian baharu itu berdasarkan kepercayaan pesawat itu sengaja dirampas dan ditenggelamkan ke lautan dalam.

Marchand dilaporkan menyifatkan ia sebagai “perjalanan sehala mengerikan”, yang dipercayainya mungkin dilakukan oleh juruterbang kapal terbang yang berpengalaman.

“Kami fikir, dan kajian yang kami lakukan telah menunjukkan kepada kami, bahawa rampasan itu mungkin dilakukan oleh juruterbang berpengalaman,” katanya.

Kedua-duanya mendakwa kabin MH370 mengalami tekanan.

“… dan ia adalah tinggalan kawalan lembut untuk menghasilkan serpihan yang minimum. Ia dilakukan untuk tidak terperangkap atau ditemui.

“Sudah tentu, pesawat itu tidak kelihatan kecuali tentera. Individu itu tahu bahawa jika usaha mencari dan menyelamat dicetuskan, ia akan berada di laluan penerbangan,” jelasnya.

Pakar berkata kawasan itu kecil dan mengambil kira keupayaan baharu, pencarian akan mengambil masa 10 hari. (Gambar oleh news.com.au)

Duo itu terus berkata bahawa transponder pesawat telah dimatikan dan “pusingan U” yang dilepaskannya dari laluan penerbangan tidak mungkin autopilot.

Mereka mendakwa perubahan arah secara tiba-tiba berlaku apabila pesawat itu berada di “tanah tiada manusia”, antara ruang udara Thailand, Indonesia, India dan Malaysia. 

“Apakah niat perampas? Ini adalah kawasan yang sangat sensitif. Anda mempunyai liputan radar Thailand dan India Selatan, tetapi mereka tidak peduli.

“Anda telah sampai ke kawasan perang, tetapi juga radar, jadi zon ini di sini bukan di tanah manusia. Tiada kawalan, dan tiada penglihatan untuk Kuala Lumpur. Jadi, individu itu boleh melakukan apa sahaja yang dia mahu,” dakwa Marchand.

Tuntutan berani itu dibuat selepas laporan baharu yang berasingan mengenai pesawat yang hilang itu menyatakan kawasan pencarian baharu di luar pantai Australia, mencetuskan minat baharu dalam pencarian.

Tahun ini memasuki tahun ke-sembilan sejak tragedi kehilangan misteri pesawat MH370.

Gambar Reuters

Nasib pesawat yang membawa 239 penumpang dan kru penerbangan yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Beijing masih kekal sebagai jam paling gelap dalam lipatan sejarah penerbangan negara, apabila ia hilang daripada skrin radar kira-kira dua jam selepas berlepas pada 8 Mac 2014 .

Beberapa negara melancarkan operasi pencarian besar-besaran di selatan Lautan Hindi tetapi tidak menemui pesawat atau serpihan MH370 yang teramat misteri.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI