29 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaNasionalTayangan perdana "Impian Pelakon" akhirnya berjaya diadakan di Malaysia

Tayangan perdana “Impian Pelakon” akhirnya berjaya diadakan di Malaysia

Pada 7 Oktober 2023, filem “Impian Pelakon” atau “Silver Screen Dream” terbitan New Century Film and Television telah berjaya mengadakan tayangan perdananya di The Mines Beach Resort di Kuala Lumpur, Malaysia.

Hampir 260 penonton menonton filem itu dan berinteraksi dengan pelakon utama secara dekat. 

Suasana di teater terasa hangat, dan ramai penonton berkata mereka berasa sangat terharu. Atas permintaan penonton, satu lagi tayangan telah diadakan pada 11 Oktober.

Tayangan perdana “Impian Pelakon” telah berjaya mengadakan tayangannya di Kuala Lumpur. (Gambar oleh New Century Film and Television)

Penerbit New Century Film and Television Hui Yue, yang mengambil bahagian dalam acara langsung itu, berkata proses penyediaan tayangan itu penuh berliku, dan sukar untuk mencapai efek luar dugaan seperti itu pada akhirnya.

PKC secara tidak langsung campur tangan di belakang tabir dalam tayangan di pawagam 

“Impian Pelakon” pada asalnya dijadualkan untuk tayangan sebanyak dua kali di Pawagam Amerin Cineplex di Kuala Lumpur pada 7 dan 8 Oktober, termasuk tayangan perdana dan temu ramah media. 

Penganjur tempatan Cik Hu berkata filem itu sangat popular dan kesemua 270 tempat duduk telah ditempah seminggu sebelum hari tayangan.

Bagaimanapun, pada petang 4 Oktober, Cik Hu tiba-tiba menerima mesej daripada kakitangan pawagam, yang memberitahu pegawai Kementerian Dalam Negeri Malaysia telah melawat pawagam berkenaan, dengan mendakwa Cawangan Khas telah memaklumkannya bahawa filem “Impian Pelakon” mungkin diharamkan di Malaysia, dan pengurusan pawagam mesti menghentikan tayangannya yang jika enggan bertindak demikian, mereka boleh didenda bahkan mungkin menghadapi hukuman penjara. 

Cik Hu berkata, kakitangan pawagam juga memberitahunya bahawa Kementerian Dalam Negeri percaya kerana filem itu diharamkan di China, maka ia turut tidak diluluskan tayangannya di Malaysia.

Sebagai salah seorang penganjur acara perdana itu, Cik Hu berkata beliau tidak boleh menerima kenyataan ini. “Dalam proses permohonan tayangan awam, kami berjaya mendapatkan lesen pengedaran yang dikeluarkan oleh Lembaga Penapisan Filem Negara Malaysia, tetapi kami dihalang dalam proses semakan oleh Jawatankuasa Penapisan Filem Kementerian Dalam Negeri. Dalam dokumen yang diberikan kepada penganjur oleh badan penapisan Kementerian Dalam Negeri, ada menyebut bahawa “dibincangkan dengan Kementerian Luar Negeri pada 28 Julai 2023.”

“Falun Dafa diharamkan di China. Penapisan filem sedemikian akan menjejaskan hubungan diplomatik antara Malaysia dan China. Memandangkan keperluan penapisan kerajaan, kami di pihak penganjur, menerima pakai borang jemputan persendirian dengan penjualan tiket bukan awam, jadi ia tidak melanggar undang-undang Malaysia,” jelas Cik Hu.

Cik Hu (tiga daripada kanan) bergambar bersama pelakon “Impian Pelakon”. (Gambar oleh New Century Film and Television)

Penerbit Hui Yue juga mempersoalkan kenyataan pawagam itu tentang pengharaman tayangan di China. “Impian Pelakon” diterbitkan oleh New Century Film and Television, yang ditubuhkan di Amerika Syarikat. Ia masih belum memohon untuk tayangan di China, jadi untuk bercakap tentang pengharaman tayangan adalah tidak berbangkit.

Pada pagi 5 Oktober, tiga pegawai polis dari ibu pejabat Kuala Lumpur telah bertemu dengan penganjur, Cik Hu dan kakitangan lain, serta penyelia pawagam. Menurut Cik Hu, beliau meminta polis mengeluarkan surat rasmi daripada Kementerian Dalam Negeri yang melarang tayangan peribadi kerana filem “Impian Pelakon” menggunakan kaedah penjualan tiket persendirian. 

Tetapi pegawai polis berkenaan berkata tidak, dan pada masa yang sama mengatakan mereka hanya mengikut arahan pihak atasan untuk menghalang tayangan filem itu. Retorik yang tidak jelas dan desakan polis ini menyebabkan pihak pawagam berkenaan membatalkan sementara dua kontrak tayangan dengan penganjur, menyebabkan penganjur mengalami kerugian besar.

Cik Hu menyatakan kekesalan atas keputusan pawagam berkenaan dengan berkata, “Pendekatan ini sangat tidak adil kepada penonton.” Untuk memenuhi keperluan penonton, Cik Hu dan penganjur lain dengan pantas mencari tempat bagi acara peribadi baharu. Dan ia akhirnya berjaya ditayangkan di Hotel The Mines Beach Resort seperti yang dijadualkan.

Penonton memenuhi venue dengan sambutan di luar jangkaan terhadap filem itu dan seumpamanya menyentuh hati mereka.

Seramai 270 penonton yang telah dijemput tidak terjejas dengan pertukaran lokasi tayangan. Hampir 260 penonton tiba seperti yang dijadualkan termasuk mereka yang datang dari negara lain ke Kuala Lumpur untuk menonton filem berkenaan dan mereka terharu serta terkejut dengan kandungan filem berkenaan. Terdapat juga penonton yang bertanya tentang “Zhuan Falun” yang disebut dalam filem itu dan mahu membelinya.

Penganjur tayangan Xie Miaolong berkata beliau menangis beberapa kali semasa menonton filem “Impian Pelakon” (Gambar oleh New Century Film and Television)

Selepas tayangan filem, wakil penganjur Xie Miaolong berkata beliau menitiskan air mata beberapa kali semasa menonton filem itu. “Ramai orang menantikan filem ini, dan hari ini mereka akhirnya dapat menontonnya.” Beliau percaya bahawa filem itu menyampaikan kuasa kebaikan, yang sangat penting. Paling penting, katanya beliau sangat berterima kasih kepada pasukan produksi yang sanggup datang dari jauh. “Saya menangis ketika menontonnya. Saya sangat terharu, sangat-sangat terharu,” katanya.

Tayangan Perdana “Impian Pelakon” berjaya diadakan di Malaysia. (Gambar oleh New Century Film and Television)

Salah seorang penonton Zhuang Chenjin merasakan bahawa filem itu “mempunyai tenaga yang baik.” Katanya, jika dia membawa lebih ramai kawan untuk menonton, lebih ramai orang akan terharu dan mendapat manfaat daripadanya. “Saya rasa saya akan menangis selepas menontonnya,” terutamanya untuk heroin Lin Meiyue, “Dia boleh bertolak ansur dengan orang yang telah bermusuh dengannya selama bertahun-tahun. Adegan itu membuatkan saya dapat merasakan kuasa kebaikan boleh datang dalam pelbagai aspek, dan ia menggerakkan hati saya kerana (ia menyampaikan) semua tenaga positif. Ia adalah legasi kebaikan,” katanya.

“Impian Pelakon” turut bakal ditayangkan di bandar-bandar Asia yang lain.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI