27.4 C
Kuala Lumpur
Monday, May 27, 2024
UtamaNasionalRumput padang Stadium Bukit Jalil tidak kukuh akibat kurang terdedah kepada cahaya...

Rumput padang Stadium Bukit Jalil tidak kukuh akibat kurang terdedah kepada cahaya matahari – PSM

Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) memaklumkan bahawa keadaan tompok rumput di padang Stadium Nasional Bukit Jalil terjadi disebabkan oleh kurang pendedahan kepada cahaya matahari.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, rumput “Zeon Zoysia” di kawasan tersebut tidak dapat menyerap sumber matahari dengan baik sekali gus melambatkan proses tumbesaran rumput tersebut.

Susulan kurang terdedah kepada cahaya matahari, PSM telah menggunakan ‘grow light’ bagi membantu merangsang pertumbuhan rumput tersebut.

@HRHJohorII/X

“PSM telah menggunakan ‘grow light’ bagi merangsang pertumbuhan rumput di sekitar kawasan tompokan itu. Namun, ia tetap tidak tidak sama dengan keupayaan sinaran matahari semula jadi,” jelas kenyataan PSM tersebut.

Walau bagaimanapun, PSM optimis bahawa perkara itu dapat diatasi sepenuhnya menjelang perlawanan Kelayakan Piala Dunia.

Sebagai tambahan, PSM mendedahkan tempoh standard bagi penyediaan secara rapi bagi rumput padang sepatutnya mengambil masa sehingga 12 bulan.

Bagaimanapun, PSM hanya diberi tempoh sekitar lapan bulan bagi melakukan persediaan tersebut.

Selain itu, PSM turut menjelaskan keadaan hujan sepanjang minggu lepas juga tidak dapat membantu dalam penyediaan pertumbuhan padang baharu itu.

“Disebalik beberapa tompokan rumput yang tercabut, PSM masih berpuas hati dengan sistem perparitan yang baharu bagi padang tersebut,” tambah kenyataan itu lagi.

Dalam pada itu, PSM turut sempat mengucapkan ucapan tahniah kepada pasukan Harimau Malaya dan peminat bola sepak yang hadir dalam perlawanan malam 14 Oktober.

PSM juga memaklumkan dalam tempoh satu bulan akan datang, mereka akan memastikan keadaan padang lengkap sepenuhnya menjelang kelayakan Piala Dunia.

Dalam pada itu, Tunku Mahkota Johor (TMJ) memberi maklum balasnya berkenaan keadaan padang di Stadium Nasional Bukit Jalil.

“Padang itu sepatutnya diberikan lebih masa untuk akar dia (rumput) kuat. Macam padang Stadium Sultan Ibrahim.

“Tetapi pasukan kebangsaan hendak pakai secepat mungkin. Itu atas keputusan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan pihak stadium.

“Kalau saya, saya beri lebih masa. Sekurang-kurangnya dua atau tiga bulan. Kontraktor ini kontraktor yang sama buat padang JDT,” kata TMJ.

Menurut TMJ lagi, perkara berkenaan sudah pun disebut semasa majlis penyerahan padang yang berlangsung pada Khamis, 12 Oktober.

“Semalam semasa majlis penyerahan padang saya cakap kepada semua yang padang ini perlu lebih masa kerana akar dia belum kuat.

“Saya juga sampaikan kepada semua yang berada di situ yang padang tersebut akan terkopak esok semasa perlawanan,” kata TMJ.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI