26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaNasionalBekas jaguh badminton negara Goh Liu Ying sambut kelahiran anak sulung pada...

Bekas jaguh badminton negara Goh Liu Ying sambut kelahiran anak sulung pada Hari Merdeka

Sempena Hari Kebangsaan, selain sambutan di seluruh negara, berita yang sering menarik perhatian ialah tentang bilangan bayi yang dilahirkan pada hari istimewa itu.

Pada tahun ini, Pahang mencatatkan 15 kelahiran, manakala Terengganu 36, dan Hospital Tunku Azizah (HTA) di Kuala Lumpur mencatatkan kelahiran 19 bayi 31 Ogos, lapor New Straits Times.

Antara ibu bertuah yang melahirkan cahaya mata pada 31 Ogos, ialah Goh Liu Ying, bekas jaguh badminton dan pemain beregu campuran negara.

@gohliuying/Instagram

“Selamat datang ke dunia baru, bayi Merdeka. Saya anak Malaysia,” tulis Goh dalam hantaran di Instagram dan Facebook.

Difahamkan, ibu kelahiran Melaka itu bersalin di sebuah hospital swasta di Cheras. Beliau tidak mendedahkan nama anak sulungnya, tetapi gambar Instagram membayangkan beliau selamat melahirkan cahaya mata lelaki berdasarkan belon huruf berwarna biru di dalam bilik hospital berkenaan.

Goh Liu Ying melahirkan cahaya mata pertamanya pada tanggal 31 Ogos selepas mengumumkan persaraannya pada Januari lalu.

Bekas atlet berusia 34 tahun itu mengumumkan perkahwinan dan kehamilannya pada April.

@gohliuying/Instagram

Sebelum bersara, Goh Liu Ying menghabiskan sebahagian besar kerjayanya bermain dalam kejohanan dunia bersama pasangan beregu, Chan Peng Soon.

Selepas mereka berpisah tahun lalu, Goh terus bermain dengan Ong Yew Sin dan Soong Joo Ven, tetapi tidak dapat menunjukkan keserasian, lapor Stadium Astro.

Pada 2016, pasangan beregu campuran Goh dan Chan memenangi pingat perak di Sukan Olimpik Rio de Janeiro. Pasangan itu memenangi Kejohanan Thailand Masters dan Terbuka New Zealand pada tahun 2019, menjadikan mereka pasangan beregu campuran Malaysia paling berjaya setakat ini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI