34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaPM Anwar ucap tahniah kepada Presiden baharu Singapura

PM Anwar ucap tahniah kepada Presiden baharu Singapura

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengucapkan tahniah kepada bekas Menteri Kanan Singapura Tharman Shanmugaratnam yang telah memenangi pilihan raya Presiden Singapura, pada 1 September lalu.

“Tahniah kepada bekas Menteri Kanan Singapura, Tharman Shanmugaratnam yang telah memenangi pilihan raya Presiden Republik Singapura pada 1 September 2023,” katanya dalam hantaran rasmi di Twitter X.

Presiden Republik Singapura yang baharu Tharman Shanmugaratnam. (Gambar Reuters)

PM Anwar juga berdoa agar hubungan dua hala dan kerjasama antara Malaysia dan Singapura terus utuh dalam semangat kekeluargaan yang boleh membawa manfaat kepada rakyat kedua-dua negara, sambil menambah bahawa beliau berharap Singapura akan terus maju di bawah kepimpinan Presiden baharu, Tharman Shanmugaratnam.

“Selamat maju jaya kepada Tharman Shanmugaratnam sebagai Presiden Republik Singapura yang baharu!” ucap Anwar.

Tharman Shanmugaratnam memenangi pilihan raya Presiden dengan menerima 70.4 peratus undi.

Beliau juga merupakan Timbalan Perdana Menteri Singapura antara 2011 dan 2019, dan Menteri Kanan dalam kabinet dari 2019 hingga 2023.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI