26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaBerita UtamaBernas umum kenaikan harga beras putih import sebanyak 36 peratus

Bernas umum kenaikan harga beras putih import sebanyak 36 peratus

KUALA LUMPUR: Harga beras putih import dinaikkan kepada RM3,200, meningkat 36 peratus daripada RM2,350 per tan metrik berkuatkuasa 1 September, umum Padiberas Nasional Bhd (Bernas).

Bernas dalam satu kenyataan berkata pelarasan harga bagi beras putih import di gudang seluruh negara adalah sejajar dengan harga global semasa bagi beras putih import.

“Bernas berdepan separuh pertama tahun yang mencabar berikutan faktor yang tidak dapat diramalkan seperti perubahan iklim, kadar pertukaran mata wang asing yang semakin lemah, kos operasi yang tinggi dan konflik di rantau ini.

Gambar Hiasan / Pixabay

“Faktor-faktor tersebut secara kolektif meninggalkan kesan ketara dalam pasaran dagangan global, kemudian ditambah dengan larangan eksport beras putih oleh India,” jelasnya.

Bernas terus menyerap kenaikan harga beras putih import sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Bagaimanapun, disebabkan keadaan semasa yang tidak menentu dan selepas mempertimbangkan keperluan untuk memastikan operasi perniagaan yang mampan dan kestabilan industri, pelarasan harga adalah perlu dan tidak dapat dielakkan buat masa ini,” katanya.

Syarikat itu juga bekerjasama dengan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) serta agensi dan pihak berkuasa berkaitan serta rakan perdagangan antarabangsa untuk memastikan bekalan beras yang stabil untuk Malaysia.

“Kami juga mengambil langkah sewajarnya untuk menambah baik dan menjamin daya tahan pasaran beras domestik dengan memastikan kualiti, kestabilan harga dan ketersediaan produk. Ini adalah peranan kami sebagai penjaga pintu tunggal untuk padi dan beras negara,” menurut kenyataan itu.

Gambar FMT

Pada 20 Julai, India, pengeksport beras terbesar dunia, mengharamkan penghantaran beras putih bukan basmati untuk mengekalkan harga domestik pada paras selesa menjelang pilihan raya umum yang dijadualkan pada awal 2024.

Sementara itu, Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dalam satu kenyataan pada 2 September berkata, pihak pengilang padi telah bersetuju memberikan tambahan bekalan beras putih tempatan di pasaran tempatan sebanyak 20 peratus melalui Bernas.

Katanya, Bernas akan memberikan kuota tambahan itu kepada pemborong-pemborong Bumiputera.

“KPKM berharap dengan langkah intervensi ini, bekalan pasaran BPT akan kembali pulih dalam waktu terdekat dengan pertambahan pengeluaran BPT di pasaran,” menurut kenyataan itu.

Sehingga kini, harga BPT kekal pada harga kawalan RM2.60/kg sejak 2008 dan ianya adalah harga terendah di rantau ini,” katanya.

Pada 20 Julai lalu, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Mohamad Sabu berkata, keadaan cuaca yang dikatakan tidak sesuai telah merencatkan pertubuhan padi, sekali gus berlaku kekurangan beras tempatan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI