29.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 16, 2024
UtamaGlobalJepun lepaskan air radioaktif loji nuklear Fukushima ke lautan mulai 24 Ogos

Jepun lepaskan air radioaktif loji nuklear Fukushima ke lautan mulai 24 Ogos

TOKYO: Jepun mengumumkan pada 22 Ogos akan mula melepaskan lebih 1 juta tan metrik air radioaktif yang dirawat daripada loji kuasa nuklear Fukushima yang rosak ke Lautan Pasifik mulai 24 Ogos, biarkan rancangan itu mendapat kecaman hebat oleh China, Hong Kong, Macau dan Korea Selatan.

Pelan itu, yang diluluskan dua tahun lalu oleh kerajaan Jepun sebagai penting untuk menyahtauliah loji yang dikendalikan oleh Syarikat Tenaga Elektrik Tokyo (Tepco), juga telah menerima kritikan daripada kumpulan nelayan tempatan kerana bimbang akan kemusnahan reputasi sektor makanan laut negara itu.

Loji nuklear Daiichi Fukushima akan mula melepaskan air radioaktif yang dirawat ke Lautan Pasifik mulai 24 Ogos 2023 mendapat kritikan antarabangsa. (Gambar BBC)

“Saya menjangkakan pelepasan air akan bermula pada 24 Ogos, keadaan cuaca mengizinkan,” kata Perdana Menteri Fumio Kishida.

Pengumuman itu dibuat sehari selepas kerajaan berkata mereka telah memenangi “darjah persefahaman” daripada industri perikanan berhubung pelepasan air radioaktif ke Lautan Pasifik, walaupun kumpulan nelayan berkata mereka masih bimbang kemusnahan reputasi akan menjejaskan mata pencarian mereka.

Air yang dirawat itu pada permulaannya akan dilepaskan dalam bahagian yang lebih kecil dengan pemeriksaan tambahan, dan pelepasan pertama berjumlah 7,800 meter padu dalam tempoh kira-kira 17 hari bermula 24 Ogos, kata Tepco.

Air itu akan mengandungi kira-kira 190 becquerel (Bq) tritium seliter, di bawah had air minuman yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu 10,000 becquerel seliter, menurut Tepco. Becquerel (Bq) ialah unit sistem antarabangsa bagi mengukur tahap radioaktif.

Bantahan rakyat Jepun menyeru pembatalan rancangan pelepasan air loji nuklear Fukushima di hadapan Kediaman Perdana Menteri di Tokyo pada 22 Ogos 2023. (Gambar BBC)

Jepun telah mengatakan bahawa pelepasan air adalah selamat. Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA), badan pemerhati nuklear PBB, memberi penerangan mengenai rancangan itu pada bulan Julai, dengan mengatakan ia memenuhi piawaian antarabangsa dan kesannya terhadap manusia dan alam sekitar adalah “sedikit” atau “boleh diabaikan.”

Kira-kira 56 peratus dalam tinjauan yang dijalankan oleh penyiar Jepun FNN pada hujung minggu lalu berkata mereka menyokong pelepasan itu, manakala 37 peratus menentang.

“IAEA dan banyak negara lain berkata ia selamat, jadi saya percaya perkara ini. Tetapi nelayan menghadapi begitu banyak masalah, jadi kerajaan Jepun perlu melakukan sesuatu untuk meyakinkan mereka,” kata pekerja NGO berusia 77 tahun, Hiroko Hashimoto.

Kesangsian luar negara

Aktivis alam sekitar Korea Selatan mengadakan protes membantah kerajaan Jepun melepaskan air radioaktif loji nuklear Fukushima yang dirawat ke Lautan Pasifik. (Gambar AFP)

Walaupun terdapat jaminan, beberapa negara jiran juga menyatakan kesangsian mereka terhadap tahap keselamatan rancangan itu, dengan Beijing menjadi pengkritik yang terbesar.

Jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin berkata China amat bimbang tentang keputusan itu dan telah mengambil langkah dengan mengemukakan aduan rasmi.

Ketua Eksekutif Hong Kong John Lee menyifatkan pelepasan itu “tidak bertanggungjawab” dan berkata wilayah itu akan “segera mengaktifkan” kawalan import ke atas makanan laut Jepun termasuk dari ibu negara Tokyo dan Fukushima mulai 24 Ogos.

Larangan sama turut akan dilaksanakan oleh Macau, yang meliputi makanan laut hidup, sejuk beku dan kering, serta garam laut dan rumpai laut.

Korea Selatan berkata dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada 22 Ogos berkata mereka tidak melihat masalah dalam aspek saintifik atau teknikal rancangan itu, tetapi tidak semestinya bersetuju atau menyokongnya.

Perkara itu memerlukan Presiden Yoon Suk Yeol untuk mencapai keseimbangan ketika beliau mencari hubungan yang lebih baik dengan Jepun sambil mempertaruhkan tindak balas pengguna di negara sendiri.

Di sebalik kegelisahan luar negara, Perdana Menteri Fumio Kishida berkata beliau percaya “pemahaman yang tepat” mengenai perkara itu sedang menular dalam masyarakat antarabangsa.

Nelayan di jeti perikanan Matsukawaura di Soma, yang berada berhampiran loji nuklear Daiichi Fukushima, Jepun sedang menyediakan persiapan ke laut. (Gambar Kyodo via Reuters)

Jepun berkata ia akan mengeluarkan kebanyakan unsur radioaktif dari air kecuali tritium, iaitu isotop hidrogen yang mesti dicairkan kerana ia sukar ditapis.

“Loji janakuasa nuklear di seluruh dunia telah mengeluarkan air yang mengandungi tritium secara rutin selama lebih 60 tahun tanpa membahayakan manusia atau alam sekitar, kebanyakannya berada pada tahap yang lebih tinggi daripada 22 TBq setahun yang dirancang untuk Fukushima,” kata Tony Irwin, Profesor Madya Kehormat dari Universiti Kebangsaan Australia.

Seorang pegawai Jepun berkata keputusan ujian pertama air laut selepas pelepasan mungkin dikeluarkan kepada awam pada awal September. Jepun juga akan menguji spesies ikan di perairan berhampiran loji itu, dan akan mengemukakan keputusan ujian tersedia di laman web kementerian pertanian.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI