26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaNasionalTinjauan mendapati pengundi mahu kerajaan mengatasi masalah pekerjaan dan ekonomi

Tinjauan mendapati pengundi mahu kerajaan mengatasi masalah pekerjaan dan ekonomi

Tinjauan baru-baru ini oleh platform berita pilihan raya MyUndi mendapati isu utama yang dibimbangkan pengundi Malaysia adalah peluang pekerjaan dan kestabilan ekonomi negara.

19 peratus responden dari semua enam negeri berkata isu ini mesti ditangani oleh calon-calon bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di kawasan masing-masing.

Isu-isu lain termasuk pembangunan kawasan (18.8%), kebajikan (17.5%), infrastruktur dan kemudahan awam (16.7%), keperluan asas (14.1%), serta pengurusan sampah dan sisa pepejal (13.8%).

Gambar Bernama

Tinjauan dikenali Suara Kita, bertujuan untuk mendapatkan suara rakyat Malaysia berkenaan pendapat mereka dalam pilihan raya negeri di Selangor, Pulau Pinang, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan, dan Terengganu yang telah rasmi diumumkan pada 12 Ogos.

Sehingga 10 Ogos, 2,674 responden telah membuat tinjauan dengan pengundi Selangor membentuk majoriti responden kaji selidik berkenaaan sebanyak 43.9 peratus.

Dalam tinjauan itu, 94% responden berkata mereka akan pulang ke negeri asal masing-masing untuk mengundi dalam pilihan raya negeri.

Gambar Borneo Post Online

Di Kedah, hampir separuh daripada responden mahu kerajaan negeri yang dipilih mereka mengambil tindakan segera dalam meningkatkan taraf hidup rakyat dengan membina kemudahan awam yang lebih baik.

Bagi pengundi Kelantan pula, 57.3% daripada mereka percaya kerajaan sebelum ini tidak menunjukkan prestasi yang baik dalam mentadbir negeri, dan mahukan perubahan dalam pentadbiran.

Sementara itu, 45% pengundi Negeri Sembilan berkongsi keutamaan terhadap kebajikan rakyat telah menunjukkan prestasi yang lebih baik oleh kerajaan negeri mereka.

52 peratus pengundi Selangor percaya adalah menjadi keutamaan bagi setiap calon dari kalangan anak jati negeri itu, dan seterusnya menjadi ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Sementara di Terengganu, 59.2 peratus pengundi berkata ciri terbaik calon yang bertanding dalam pilihan raya negeri ialah prestasi kerja yang cemerlang.

Gambar Hiasan / Pixabay

Selain tinjauan Suara Kita, MyUndi berfungsi sebagai direktori untuk berita pilihan raya terkini, tajuk utama, maklumat grafik interaktif, video, maklumat tentang calon dan pelbagai lagi.

Dibawakan oleh REV Media Group, portal itu menampilkan laporan berita terkini daripada akhbar terkemuka Malaysia — Harian Metro, Berita Harian, Free Malaysia Today, dan New Straits Times, serta laporan dan analisis daripada TV3 dan 8TV.

Anda boleh mengakses portal MyUndi melalui telefon, tablet atau komputer anda pada bila-bila masa, di mana sahaja anda berada.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI