28.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, June 18, 2024
UtamaNasionalOyen kini 'Star of Zoo Negara', berjaya tarik lebih 3,000 pengunjung pada...

Oyen kini ‘Star of Zoo Negara’, berjaya tarik lebih 3,000 pengunjung pada hujung minggu

Kehadiran kucing popular bernama Oyen, yang berkawan dengan tikus gergasi ‘capybara’ telah melonjakkan kedatangan pengunjung ke Zoo Negara hingga melebihi 3,000 orang pada hujung minggu.

Naib Presiden Zoo Negara Rosly@Rahmat Ahmat Lana berkata Oyen kini menjadi ‘Star of Zoo Negara’ kerana mempunyai populariti luar biasa susulan keunikan persahabatannya dengan capybara sejak tiga tahun lalu.

Twitter

“Setiap hari 95 peratus daripada pengunjung yang datang hanya mahu melihat Oyen. Oyen sangat popular, sebab itu saya memanggilnya ‘The Star of Zoo Negara’, malah kedatangan pengunjung juga meningkat dua kali ganda terutamanya pada hujung minggu,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas pemasangan papan tanda rasmi Oyen di hadapan kepungan tikus gergasi capybara di zoo berkenaan sempena Hari Kucing Sedunia yang disambut pada 8 Ogos setiap tahun.

Menurut Rosly papan tanda baharu itu menggantikan papan tanda sebelum ini yang rosak akibat ditendang pengunjung tanpa sengaja.

Twitter

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya berhasrat untuk mencarikan pasangan buat Oyen agar kucing itu mempunyai anak.

“Kami sedang berusaha untuk mencari pasangan yang sama jenis dan seusia dengan Oyen. Jadi, jika Oyen sudah tiada, akan ada anaknya nanti di sini untuk tatapan pengunjung,” katanya.

Rosly berkata pihak zoo juga akan bertindak menjaga kebajikan kucing berkenaan termasuk memberi makanan bernutrisi selain memantau tahap kesihatannya.

Twitter

“Berbanding dahulu, Oyen kini sudah jinak dan boleh didekati. Tujuan kami mahu rapat dengan Oyen supaya jika satu hari nanti Oyen jatuh sakit, mudah untuk kami pegang dan merawatnya,” katanya.

Persahabatan kedua-dua spesies ini bukan sahaja terkenal dalam kalangan warga tempatan malahan sudah menjadi bualan hangat di media sosial luar negara. 

Oyen kini setaraf selebriti popular kerana berjaya menarik ramai pengunjung untuk ke Zoo Negara demi melihatnya beraksi comel bersama rakan capybara, seterusnya berkunjung melihat pelbagai haiwan lain.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI