29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaNasionalChef Wan dedah hidap kanser limfoma, berjanji akan kekal positif demi melawan...

Chef Wan dedah hidap kanser limfoma, berjanji akan kekal positif demi melawan penyakit

Chef selebriti ikonik Malaysia Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan, mendedahkan beliau disahkan menghidap kanser limfoma.

Berkongsi berita itu dalam hantaran Instagram pada 3 Ogos, Chef Wan berkata beliau telah menjalani dua pusingan ujian elektrokardiogram (ECG) untuk mengesahkan keadaannya.

Limfoma ialah kanser sistem limfa, sekumpulan organ, saluran dan tisu yang melawan jangkitan dan mengekalkan keseimbangan cecair dalam badan.

serinaredzuawan/Instagram

“Doktor memberitahu mengenai biopsi nodus limfa saya pada jam 3 petang semalam. Mereka terpaksa menjalankan dua kali ujian untuk mengesahkan keputusannya. Memang saya menghidap kanser limfoma.

“Saya kemudiannya dirujuk untuk berjumpa pakar onkologi dengan segera, yang menjelaskan semua langkah perlu yang perlu saya lalui untuk melawan ini,” tulisnya dalam hantaran itu.

Chef Wan yang berusia 65 tahun memilih untuk berkongsi dengan pengikut, pelbagai prosedur yang akan dilaluinya dalam beberapa hari mendatang untuk menentukan tahap kansernya.

Berdasarkan saiz sel kanser, doktor berkata kansernya mungkin di peringkat awal, sementara menunggu imbasan tomografi pelepasan positron (PET) untuk mengesahkannya.

_chefwan58/instagram

“Pada peringkat ini, peluang untuk sembuh biasanya 70% hingga 80%.

“Seterusnya pada pagi Isnin (7 Ogos), saya menjalani ujian sumsum tulang, kerana kanser Limfoma juga dikaitkan dengan sumsum tulang kita.

“Doktor juga akan memasukkan port kemo saya dan memulakan kemoterapi serta-merta selama 13 kitaran, bermakna 13 minggu,” tulisnya.

Sambil berkata beliau akan mula kehilangan rambutnya sebaik sahaja rawatan bermula.

Bagaimanapun, Chef Wan berkata beliau tidak sabar untuk memulakan rawatan kerana sudah dapat membayangkan “dirinya dalam rambut palsu berbeza yang hebat selepas rawatan itu”.

Chef Wan berkata beliau tidak sabar untuk menggegarkan gaya rambut Elvis Presley, M Daud Kilau, Samy Vellu, Liberace, dan ramai lagi.

“Saya akan alami adegan muntah terkenal Linda Blair dalam filem Exorcist dan juga cirit-birit yang tidak berkesudahan.

“Saya akan kelihatan buruk (sebelum) kelihatan lebih baik selepas itu,” tulisnya dalam hantaran jujur.

De.Wan 1958 by Chef Wan / Facebook

Chef Wan berkata beliau telah menerima takdirnya dengan hati yang terbuka dan akan terus kuat demi keluarga tercinta.

“Anak dan menantu saya terus menangis selepas mendapat tahu saya menghidap kanser. Tetapi beginilah hidup. Kita perlu jalani setiap cabaran satu demi satu dengan hati yang terbuka.

“Saya perlu kuat dan sihat, kerana saya juga perlu menjaga ramai orang.

“Insyallah, Allah akan menjaga saya,” kata cef selebriti yang memiliki sembilan restoran di seluruh negara itu.

Chef Wan turut memberitahu pengikut dan rakan-rakan supaya tidak bimbang dengan keadaannya.

“Kepada semua, jangan risau. Terima kasih atas doa dan kata-kata semangat,” akhirinya dalam hantaran itu.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI