25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaMenteri Pelancongan, Seni dan Budaya mengaku berada di Balai Ketibaan KLIA, dakwa...

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya mengaku berada di Balai Ketibaan KLIA, dakwa ke sana untuk menyiasat kes rasuah

Pada 29 Jun, tular berita eksklusif bagaimana seorang menteri telah menyerbu masuk dan membuat kecoh ke balai ketibaan antarabangsa di KLIA untuk membebaskan seorang warga China yang ditahan kakitangan imigresen daripada memasuki Malaysia.

Terdapat pelbagai spekulasi mengenai siapa menteri yang berbadan besar itu dan benarkah salah guna kuasa berlaku? Bagaimanapun, teka-teki itu terjawab apabila Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing telah mengakui beliau adalah menteri yang dimaksudkan dalam video tular itu.

Facebook

“Ya, saya memang Menteri yang disebut dalam laporan eksklusif itu. Biar saya berikan sedikit penjelasan kepada cerita itu.”

Dalam hantaran di Facebook, menteri itu berkata pelawat wanita dari China itu tiba di KLIA dan berbaris untuk mendapatkan pelepasan imigresen. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh halangan bahasa dan “pilihan perkataan yang lemah”, dia telah dibawa ke sebuah bilik oleh pegawai yang terus menahannya di sana.

Untuk dibebaskan, majikannya ditawarkan “urusan” untuk membebaskannya, perjanjian itu berharga RM18,000.

  • RM3,000 untuk tiket penerbangan bagi membolehkan wanita itu meninggalkan negara,
  • RM3,000 kedua untuk tiket penerbangan masuk semula ke Malaysia, dan
  • RM12,000 sebagai yuran pemprosesan permohonan untuk visa yang diperlukan.
Facebook

Menteri itu menambah pegawai itu juga telah mengambil telefon bimbit pelawat wanita itu yang didakwa mengandungi rekod terperinci tiket penerbangan pergi dan balik dan penginapan hotel yang disediakan lebih awal.

“Pegawai ini tidak mempunyai kuasa untuk merampas telefon bimbit penumpang tetapi mereka tetap membawanya pergi.”

Oleh itu, selepas mengetahui apa yang berlaku, menteri itu terus ke KLIA bersama pasukan penyiasat dari kementeriannya untuk “memahami dan menyelesaikan” situasi itu.

Dalam bahagian terakhir hantaran penjelasannya, Tiong menambah netizen telah menuduhnya hanya kerana membantu wanita itu kerana bangsanya.

“Ini sama sekali tidak benar. Jika pegawai imigresen mengikut prosedur dan peraturan, saya akan menyokong tindakan mereka.”

“Saya berharap orang awam akan berhenti melihat perkara ini dari perspektif perkauman.”

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya itu menegaskan yang beliau tidak pernah menyalahgunakan kuasa untuk membebaskan wanita warga asing seperti yang didakwa, sebaliknya mendakwa pelawat dari China itu ditahan Jabatan Imigresen tanpa sebarang sebab.

Facebook

Dalam pada itu, satu laporan polis telah dibuat bagi menangkis dakwaan Datuk Seri Tiong King Sing bahawa wujud budaya rasuah dalam kalangan kakitangan Jabatan Imigresen Malaysia di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Laporan yang dibuat Penolong Penguasa Imigresen, Syahmi Syafie Md Nazmil itu menafikan dakwaan anggota Imigresen meminta wang RM3000 melalui ejen untuk membebaskan wanita dari China yang dikenali sebagai Wang Xu.

“Semasa soal siasat, subjek tidak memenuhi syarat kemasukan pelancong kerana tidak memiliki tiket pulang ke negara asal serta gagal menyatakan dengan jelas penginapan semasa berada di Malaysia.

“Soal siasat serta komunikasi dengan subjek juga agak terbatas kerana subjek hanya boleh berbahasa Cina dan sukar memahami soalan yang diajukan,” kata laporan.

Facebook

Dalam pada itu, seorang wanita yang berkomunikasi dengan pegawai penguat kuasa melalui telefon bimbit subjek serta memperkenalkan diri sebagai Emma memberitahu wanita itu datang dengan tujuan menjaga anaknya.

Sementara itu, laporan memaklumkan kemasukan pelawat yang telah dikemas kini daftar penolakan masuk ke dalam sistem Sistem Imigresen Malaysia (MyIMMs) hanya boleh dibatalkan dengan kelulusan pengarah Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) atau Ketua Pengarah Imigresen sahaja.

Dalam pada itu, Syahmi juga mendakwa pegawai bertugas juga tidak diberikan peluang untuk memberi penjelasan atau membela diri meskipun dituduh meminta wang berjumlah RM3000 melalui ejen untuk dilepaskan.

“Datuk Seri Tiong King Sing telah hadir ke pejabat operasi imigresen dan meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan penolakan masuk ke atas subjek berkenaan. Beliau juga memarahi pegawai kanan serta penyelia yang menolak kemasukan subjek dan mengatakan “you are the culprit” serta membuat tuduhan yang tidak berasas dengan menyatakan pegawai meminta wang sebanyak RM3,000 melalui ejen untuk membebaskan subjek masuk ke Malaysia.

“Beliau juga mengugut akan “membuang pangkat” pegawai berkenaan dan pelbagai kata-kata yang menjatuhkan air muka pegawai di hadapan pegawai lain serta orang awam yang berada dalam pejabat pada ketika itu,” tulis laporan itu.

Susulan kejadian tersebut, tindakan notis penolakan masuk telah dibatalkan selaras arahan ketua pengarah dan wanita itu dibenarkan masuk ke Malaysia sekitar jam 3 petang keesokannya.

Ikuti penjelasan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI