31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaBom mortar ditemui orang awam di tepi kolam Taman Rekreasi Ipoh

Bom mortar ditemui orang awam di tepi kolam Taman Rekreasi Ipoh

Seorang pengunjung di Taman Rekreasi Sultan Abdul Aziz, Ipoh, Perak dikejutkan dengan penemuan disangka objek misteri ketika sedang berjoging di taman itu pada 30 Jun lalu.

Objek yang berada di tepi kolam taman rekreasi itu disyaki adalah bom jenis mortar.

Gambar Bernama

Ketua Polis Daerah Ipoh Asisten Komisioner Yahaya Hassan berkata kepada Bernama, polis menerima panggilan daripada orang awam kira-kira jam 3 petang yang memaklumkan penemuan bom mortar itu.

Tambahnya, sebaik tiba di tempat kejadian, polis mengepung kawasan sekitar 500 meter di sekeliling objek itu supaya orang ramai tidak mendekati kolam berkenaan.

Gambar Bernama

Walaupun objek itu telah disahkan sebagai bom mortar, pemeriksaan oleh unit pemusnah bom polis mendapati ia tidak mengandungi bahan letupan.

“Unit pemusnah bom ibu pejabat polis kontinjen Perak tiba di tempat kejadian dan menemui bom mortar berukuran 300 milimeter (mm) panjang, 60mm lebar dan tidak mengandungi bahan letupan yang digunakan untuk latihan,” katanya.

Gambar Sinar Harian

Bom mortar itu telah dibawa ke Bahagian Persenjataan IPK Perak untuk siasatan dan tindakan lanjut.

“Siasatan akan dilakukan daripada pelbagai sudut bagi mengenal pasti bagaimana objek itu boleh berada di lokasi kejadian termasuk berhubung dengan agensi pertahanan,” kata Yahaya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI