31.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGaya HidupKisah sebenar di sebalik khabar angin guru tadika cantik menyanyikan lagu kanak-kanak...

Kisah sebenar di sebalik khabar angin guru tadika cantik menyanyikan lagu kanak-kanak menjadi topik hangat sekelip mata

Perkara heboh di media sosial di China baru-baru ini adalah apabila semua orang memperkatakan tentang seorang guru tadika cantik manis memuat naik satu video yang menunjukkan beliau menyanyikan lagu kanak-kanak popular di Douyin yang meraih pendapatan hampir 500,000 yuan (RM321,940) semalaman.

Video tersebut menjadi tular dengan 100 juta tontonan tidak lama kemudian dan guru ini menjadi topik perbualan hangat apabila beliau membimbing anak muridnya menyanyikan lagu kanak-kanak bertajuk “Little Garden (小小花园)”. Tarikan wanita ini telah menjadikannya begitu popular sehingga menerima lebih 4.3 juta peminat dalam sekelip mata.

Tangkap Layar Douyin

Guru itu yang dikenali sebagai Cikgu Huang (黄老师) dari Wuhan, terperangkap dalam pelbagai kontroversi selepas menjadi tular. Kata Hype, terdapat banyak ‘kekotoran’ yang digali mengenai guru tadika ini, dan seperti biasa, apabila sudah popular khabar angin mula merebak seperti api. Walau bagaimanapun, yang mana satu khabar angin ini benar, dan berapa banyak yang palsu?

Khabar angin 1: Sebelum menjadi tular, Cikgu Huang adalah artis penstriman langsung dengan kontrak

Beberapa warga maya di China mendedahkan Cikgu Huang sebagai selebriti internet kontrak sebelum videonya tularnya. Dikhabarkan Huang menandatangani kontrak di bawah Joy Media, sebuah agensi MCN (Rangkaian Pelbagai Saluran) terkemuka di China dengan lebih 10 ribu pencipta kandungan dan penstriman serta pempengaruh dengan kontrak di bawah mereka.

Menurut media Shang Yui, Joy Media menjelaskan Cikgu Huang bukanlah artis kontrak di bawah mereka. Biasanya, akan ada label jenama pada profil Douyin untuk selebriti internet yang bekerja di bawah agensi MCN, namun label jenama ini tidak ditemui pada profil Cikgu Huang.

Tangkap Layar Douyin

Khabar angin 2: Cikgu Huang telah berhenti kerja sebagai pengajar untuk memberi fokus penstriman video sepenuh masa

Terdapat banyak tangkap layar beredar dalam talian mengenai peningkatan jumlah siaran langsung dan e-dagang Cikgu Huang selepas beliau menjadi tular. Jadi, tidak hairan pelbagai khabar angin turut tersebar mengenai Cikgu Huang berhenti kerja sebagai guru muzik tadika selepas menerima pendapatan 2 juta yuan (RM1.28 juta) untuk 3 penstriman langsung, bersamaan 10 tahun gaji yang diterimanya sebagai guru.

Menurut rakan sekerja guru itu, Huang tidak berhenti kerja dan masih bekerja di tadika. Perkara itu turut disahkan oleh Huang sendiri yang berkata beliau akan terus bertugas sebagai guru tadika, “Untuk hari-hari akan datang, saya mahu terus menggunakan muzik untuk menyembuhkan hati lebih ramai orang.”

Tangkap Layar Douyin

Khabar angin 3: Huang menerima ganjaran bernilai lebih 2 juta untuk hanya satu strim langsung

Ada yang mendakwa Cikgu Huang menerima lebih daripada 2 juta ganjaran bernilai untuk satu penstriman langsung. Selepas menjadi tular, Huang telah membuat penstriman langsung dengan lebih kerap. Setiap strimnya mempunyai purata 100 ribu penonton, dengan penonton menghadiahkan lebih banyak ganjaran kepadanya. Profesional menganggarkan dengan jumlah yang beliau dapat dalam setiap strim video langsung, ia akan menambah jumlah beberapa penstriman untuk pempengaruh lain.

Sementara itu, Huang juga telah menjual beberapa produk pada profil Douyin. Memandangkan tempatnya mengajar merupakan tadika swasta, pentadbiran sekolah tidak mempunyai hak untuk terlibat dengan aktiviti lain guru tersebut. Oleh itu, mereka tidak jelas tentang pendapatannya berkaitan hadiah dan promosi e-dagang. Sementara Huang masih belum mengulas atau memberi komen mengenai khabar angin berkenaan.

Tangkap Layar Douyin

Khabar angin 4: Huang tiada kelayakan mengajar

Khabarnya Huang tidak mempunyai kelayakan mengajar. Ini, sebenarnya adalah benar. Menurut sumber yang dimaklumkan, Huang hanya mempunyai sijil latihan muzik daripada Institut Latihan Orff. Namun, dengan sijil muzik Orff ini, ia memberikan kelayakan yang mencukupi untuk mengajar muzik.

Malahan, tadika swasta itu meluluskan kemasukan Huang dengan tahap kelayakannya selepas membuat penilaian tahunan. “Beliau hanya bertanggungjawab dalam mata pelajaran muzik dan merupakan pekerja tetap dengan kontrak. Walau bagaimanapun, beliau membayar insurans sosial sendiri di tempat lain. Beliau telah bekerja (sebagai guru) selama 4 tahun,” kata pihak sekolah.

Tangkap Layar Douyin

Khabar angin 5: Huang menjadi mangsa buli siber

Cikgu Huang bukan satu-satunya guru tadika yang terkenal dengan lagu kanak-kanak “Little Garden”. Atas sebab ini, ramai warga maya telah membincangkan secara meluas tentang guru tadika yang mana satu, yang telah memulakan trend ini, dan yang mana satu lebih cantik, serta lain-lain. Terdapat banyak perbandingan, kritikan dan juga serangan peribadi oleh pembuli siber.

Video strim langsung Huang ada memaparkan beliau mengesat air matanya setelah disiarkan dalam talian oleh seorang warga maya, dengan kapsyen berbunyi, “Terharu sampai menangis. Beliau ‘mendapat’ keseluruhan rumah hanya melalui satu lagu.” Melalui video ini, Huang menjawab dengan berkata, “Menjadi popular telah membawa beberapa kesan baik dan buruk ke dalam hidup saya. Untuk berhadapan dakwaan negatif, saya akan mengubah minda dan terus bekerja dengan baik dalam pekerjaan saya sendiri.”

Tangkap Layar Douyin

Khabar angin 6: Huang disyaki melanggar hak cipta “Little Garden” kerana menyanyikannya secara langsung

Cikgu Huang telah menyanyikan lagu “Little Garden” secara langsung semasa penstriman langsung yang tular dan menerima ganjaran untuknya, dan oleh itu, beliau boleh disaman atas pelanggaran hak cipta oleh pencipta asal. Menurut pengarah sebuah firma guaman, Huang terlibat dalam aktiviti komersial dan mesti mendapatkan persetujuan pencipta asal untuk menyanyikannya dalam siaran langsung. Undang-undang menyatakan pencipta lagu boleh meminta Huang memikul tanggungjawab sivil seperti menghentikan pelanggaran hak cipta, mengalih keluar pempengaruh dalam taliannya, dan membuat permohonan maaf, atau malahan membayar pampasan atas kerugian orang lain.

Apa-apa pun, guru tadika ini tidak menyangka dirinya boleh menjadi tular dan popular dalam sekelip mata hanya kerana menyanyikan lagu kanak-kanak. Cuba kalau guru tadika itu tidaklah secantik manis dan menarik perhatian sepertinya menyanyikan “Little Garden” secara langsung. Mungkinkah boleh tular semalaman anda rasa?

Tonton video di bawah:

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI