26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGaya HidupTidak mampu beli tiket pengangkutan awam, datuk dan nenek jalan kaki 4...

Tidak mampu beli tiket pengangkutan awam, datuk dan nenek jalan kaki 4 jam demi bersama keluarga menyambut Aidilfitri

Sepasang suami isteri warga emas dari Indonesia berazam untuk bertemu semula dengan keluarga pada Hari Raya Aidilfitri dengan sanggup berjalan kaki selama empat jam kerana tidak mampu membeli tiket pengangkutan awam.

Pasangan itu telah merancang untuk melakukan perjalanan sejauh 17.5 kilometer dari rumah mereka di Jatihurip, Sumedang Utara ke Rancakalong dengan berjalan kaki.

@polressumedang/Instagram

Kisah menyentuh hati tentang keazaman mereka untuk melihat insan tersayang menjadi tular selepas satu video dimuat naik oleh polis Sumedang di Instagram @polressumedang pada 26 April lalu.

Dalam video berkenaan, polis yang bertugas di sepanjang Tol Cisumdawu di Jawa Barat menyedari pasangan warga emas itu berjalan kaki lalu mendekati mereka untuk mengetahui kisah sebenar.

Pasangan itu berkata mereka cuba menziarahi anak dan cucu yang berada di Rancakalong.

Pasangan itu berkongsi cerita yang spontan membuat ramai hati menjadi sebak tentang mengapa mereka berada di lebuh raya dengan berjalan kaki.

“Kami sangat merindui anak dan cucu sehingga kami mengambil keputusan untuk menziarahi mereka semasa sambutan Aidilfitri, walaupun kami tidak mempunyai wang yang cukup,” jelas nenek itu kepada polis.

@polressumedang/Instagram

Anggota polis yang terharu dengan kesungguhan pasangan itu meminta mereka berehat dahulu dan kemudian memberikan wang tunai untuk perbelanjaan perjalanan mereka.

Nenek itu melahirkan rasa syukur selepas menerima wang tersebut.

Polis kemudian mengiringi mereka ke perhentian pengangkutan awam.

Video tersebut telah menimbulkan pelbagai reaksi dan meruntun perasaan kalangan warganet.

“Ya Allah, saya menangis menonton video ini. Keperitan dan kerinduan ibu bapa terhadap anak-anak mereka hampir tidak tertanggung.”

Warganet lain turut berasa lega dan gembira kerana pihak polis telah membantu pasangan itu dengan menyediakan perbelanjaan perjalanan yang diperlukan untuk bertemu semula dengan orang tersayang.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by POLRES SUMEDANG (@polressumedang)

“Terima kasih banyak-banyak abang polis. Semoga anda semua dikurniakan Allah dengan ganjaran berlipat ganda.”

@polressumedang/Instagram

Ia kemudiannya mendedahkan cerita sebenar bahawa pasangan warga emas itu didakwa mengalami sejenis kehilangan ingatan kerana ahli keluarga mereka rupanya telah pulang ke kampung halaman menyambut Aidilfitri baru-baru ini.

Namun, atas sebab tertentu pasangan warga emas itu memutuskan untuk ke rumah anak dan cucu mereka di Rancakalong beberapa hari kemudian, dengan berjalan kaki.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI