26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBerita UtamaFilem animasi Malaysia, Walinong Sari menang 13 anugerah antarabangsa

Filem animasi Malaysia, Walinong Sari menang 13 anugerah antarabangsa

Sejak beberapa dekad ini, filem animasi semakin mendapat tempat dalam kalangan pemain industri seni di negara ini berikutan permintaannya yang semakin meningkat. Dan filem animasi pendek Walinong Sari yang menggunakan cerita rakyat Negeri Pahang sebagai asas filem adalah salah satu daripadanya.

Walinong Sari – Short Animated Film

Berdasarkan laporan, filem Walinong Sari yang diarahkan oleh Eugene Foo dan ditulis oleh Honey Ahmad ini kini sudah memenangi banyak anugerah antarabangsa yang sangat membanggakan. 

Antara anugerah yang diterima adalah seperti Anugerah Filem Animasi Pendek Terbaik di South Film and Arts Academy Festival 2023, Anugerah Animasi Terbaik di Mexico City Grand Festival 2023, Anugerah Skor Asli Terbaik di South Film and Arts Academy Festival 2023, Anugerah Skor Musik Filem Pendek Terbaik di Kiez Berlin Film Festival 2023 dan sembilan anugerah lain yang cukup hebat untuk dimenangi.

Walinong Sari – Short Animated Film

Menurut kemaskini yang dikirim sendiri oleh laman rasmi filem animasi tersebut di Facebook, filem berkenaan kini sedang dalam jadual untuk tayangan di Amerika, Eropah, India dan Selatan Amerika.

Bagi yang masih belum mengetahui, filem animasi pendek Walinong Sari menceritakan tentang kisah seorang puteri yang merupakan pahlawan yang hebat, yang dalam masa yang sama turut merupakan waris kepada kerajaan Inderapura ketika zaman pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.

Walinong Sari – Short Animated Film

Kisahnya bermula apabila Puteri Walinong Sari telah memulakan perjalanan menyusuri Sungai Pahang selepas baginda dijodohkan. Puteri Walinong Sari kemudiannya telah bertemu dengan seorang putera kayangan, Raja Mambang Segara dan selepas itu, bermulalah konflik.

Filem animasi pendek ini menggunakan suara latar daripada Nadia Aqilah, Bront Palarae, Tony Eusoff dan ramai lagi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI