26.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 15, 2024
UtamaGlobalRuntuhan struktur tempat letak kereta di Manhattan akibatkan 1 maut dan 5...

Runtuhan struktur tempat letak kereta di Manhattan akibatkan 1 maut dan 5 cedera

Seorang maut dan lagi lima cedera setelah sebuah tempat letak kereta setinggi empat tingkat di Manhattan, New York, Amerika Syarikat runtuh dalam kejadian pada 18 April.

Kakitangan kecemasan menggunakan peranti robotik selepas anggota bomba terpaksa dikeluarkan dari struktur yang tumbang ekoran keadaan yang tidak stabil ketika memeriksa tapak bagi mencari mangsa dalam bangunan berhampiran Universiti Pace dan Bursa Saham New York itu.

Facebook

Pesuruhjaya Polis New York Keechant Sewell berkata tidak ada sebab lain untuk mempercayai bahawa insiden itu berlaku kerana kelemahan struktur.

Para pekerja kecemasan terpaksa melakukan pencarian dari luar bangunan berkenaan, disebabkan risiko berlaku runtuhan lanjut.

Tiada sebarang perbuatan khianat disyaki dalam insiden tersebut.

Facebook

Menurut Ketua Operasi Bomba di Jabatan Bomba New York City John Esposito, seorang mangsa disahkan terkorban di tempat kejadian manakala empat yang lain dikejarkan ke hospital di kawasan tersebut bagi mendapatkan rawatan untuk kecederaan yang dialami. Mangsa keenam pula enggan menerima rawatan perubatan.

Beliau menjelaskan kesemua enam mangsa adalah pekerja yang berada di bangunan tempat letak kereta itu ketika ia runtuh.

Datuk Bandar New York Eric Adams berkata bangunan itu tidak lagi stabil dan menarik perhatian kepada penggunaan teknologi dalam usaha menyelamat.

Facebook

Sementara itu, semua pelajar, tenaga pengajar serta kakitangan Universiti Pace, sebuah kampus kolej privet, yang difahamkan menggunakan tempat letak kereta berkenaan, diarah keluar sebagai langkah berjaga-jaga.

Rekod dalam talian Jabatan Bangunan New York City menunjukkan bahawa struktur di tapak runtuhan itu mempunyai 45 pelanggaran peraturan termasuk 25 sejak 2003, yang kebanyakannya berkaitan dengan lif.

Salah satu notis kesalahan pada tahun 2003 menyatakan ‘wujud keretakan struktur siling’ serta ‘konkrit yang rosak dengan retakan belakang terdedah’ dengan penalti AS$800 dinyatakan sudah dibayar.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI