30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaBerita UtamaTaiwan temui Ethylene Oxide dalam mi segera dari Malaysia, KKM keluar arahan...

Taiwan temui Ethylene Oxide dalam mi segera dari Malaysia, KKM keluar arahan tarik balik produk secara sukarela

Dua jenis mi segera yang dibuat oleh jenama Asia Tenggara didapati mengandungi bahan yang mendorong kanser, kata Jabatan Kesihatan Taipei pada 24 April. Penemuan itu hasil pemeriksaan mi segera di Taipei, Taiwan untuk tahun 2023.

Menurut jabatan itu dalam satu kenyataan, pihaknya mendapati satu kumpulan mi segera berjenama ‘Ah Lai White Curry Noodles’ dari Malaysia dan satu lagi kumpulan mi segera berjenama ‘Indomie: Special Chicken Flavour’ buatan Indonesia, mengandungi Ethylene Oxide yang juga sebatian kimia dikaitkan dengan penyakit limfoma dan leukemia.

Susulan penemuan itu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengambil maklum laporan pihak berkuasa kesihatan Taiwan mengenai isu pencemaran Ethylene Oxide dalam dua produk mi segera dari Malaysia dan Indonesia.

Dalam satu kenyataan, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan, berkata Ethylene Oxide merupakan sebatian gas kimia yang karsinogenik dan sering digunakan untuk membunuh makhluk perosak seperti serangga.

Katanya, ia juga digunakan sebagai bahan aktif dalam bahan pencuci namun penggunaannya tidak dibenarkan pada permukaan yang bersentuhan makanan.

Dr Muhammad Radzi berkata, bagi sampel mi kari dari Malaysia yang terbabit, persampelan di negara ini mendapati ia mematuhi perundangan.

“Bagaimanapun bagi memastikan kawalan keselamatan makanan yang berterusan, KKM telah mengeluarkan arahan kepada pihak syarikat untuk penarikan balik secara sukarela produk mi segera bagi keluaran yang mempunyai tarikh luput 25 Ogos 2023 dari pasaran tempatan sekiranya ada.

Facebook

“Berdasarkan semakan data dari Food Safety Information System Of Malaysia, KKM juga mengesahkan terdapat kemasukan produk mi segera jenama dari Indonesia yang terbabit ke negara ini.

“KKM telah mengeluarkan arahan untuk tindakan tahan, uji dan lepas bagi produk mi segera dari Indonesia itu di semua pintu masuk negara dan meminta pihak syarikat menarik balik secara sukarela produk terlibat dari pasaran,” katanya.

Mengulas lanjut, katanya susulan isu penarikan semula produk mi segera keluaran Indonesia yang mengandungi Ethylene Oxide pada 2022, KKM telah menjalankan pemantauan keselamatan makanan yang berterusan ke atas produk makanan berkaitan yang dijual di pasaran tempatan mahupun yang diimport.

“Hasil pemantauan dari 2022 sehingga kini ke atas 36 sampel produk mi segera pelbagai jenama di pasaran tempatan, didapati 11 sampel produk terbabit telah mengandungi Ethylene Oxide dan tindakan penguatkuasaan telah diambil.

Facebook

“Tindakan yang diambil termasuklah kompaun, tindakan mahkamah dan juga penarikan balik produk dari pasaran.

“Susulan itu, pengguna dinasihatkan tidak mengambil atau memakan produk terlibat,” katanya.

Dr Muhammad Radzi berkata, sebarang maklumat atau kemusykilan berhubung isu ini, pengguna boleh menghubungi pejabat kesihatan daerah yang terdekat atau menyalurkan melalui laman web moh.spab.gov.my atau laman Facebook Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM).

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI