29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaBerita UtamaPenemuan beberapa ekor ulat buah yang masih hidup dalam pisang yang sudah...

Penemuan beberapa ekor ulat buah yang masih hidup dalam pisang yang sudah masak ranum ini jadi peringatan buat ramai warganet

Buah-buahan yang masak ranum lazimnya mempunyai rasa yang lebih manis, dengan tekstur yang lembut dan paling sedap dimakan. Tetapi, mungkin selepas anda membaca entri ini anda akan berfikir sekali lagi apabila mahu memakan buah-buahan yang telah masak ranum.

Gambar hiasan (Eiliv Aceron)

Seorang warganet sebelum ini ada berkongsi sebuah kiriman di laman Weibo yang menunjukkan paparan dekat pada bahagian pisang yang sudah masak ranum. Seperti yang pernah kita lihat selama ini, sesetengah pisang yang telah masak ranum mempunyai beberapa bahagian yang terlalu masak sehingga menyebabkan bahagian itu kelihatan seperti bertompok dengan warna yang lebih pekat dan hampir lutsinar.

Kiriman itu seterusnya merakam bahagian tersebut dengan paparan dekat sehingga akhirnya dapat menunjukkan beberapa ekor ulat buah yang bergerak-gerak di dalam bahagian tersebut.

Ulat buah yang berwarna lutsinar itu juga sukar untuk dilihat dengan mata kasar melainkan si pemakannya benar-benar meneliti bahagian-bahagian tersebut pada pisang.

Walaupun ulat buah adalah serangga yang tidak berbahaya, tetapi adalah lebih baik sekiranya kita mengelakkan diri dari memakan ulat buah yang lazimnya ada pada buah-buahan yang sudah masak ranum.

Kiriman ini seterusnya telah menarik perhatian ramai warganet sehinggakan ada antaranya yang meninggalkan komen seperti:

“Saya biasanya menggigit bahagian ini dan membuangkannya, dan tiba-tiba (selepas menyaksikan video ini) saya berasa jijik,”

“Nampaknya pisang juga mengandungi ‘protein”

“(Kiriman ini) membuatkan saya takut untuk makan pisang yang terlalu masak ranum pada masa yang akan datang,”

“Saya telah menemui prinsip disebalik kenyataan yang menyatakan bahawa pisang berupaya untuk mengubati sembelit”

Sebenarnya, walaupun ulat buah ini tidak tergolong dalam serangga yang haram dimakan, tetapi selepas melihat kiriman ini, diharapkan semua orang akan lebih berhati-hati dan meneliti rupa dan keadaan pisang yang akan dimakan!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI